FOTO: Ninsorile din ultimele ore au produs efecte în șapte județe

106

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost ninsori, lapoviță, ploi și polei, în cea mai mare parte a țării. Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă și viscol în nouă județe: Argeș, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Prahova, Timișoara și Vâlcea, avertizare valabilă până mâine, la prânz.

“Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, încă de ieri au fost mobilizate echipaje de pompierii salvatori care să intervină în sprijinul cetățenilor si autorităților locale din zonele vizate de ninsori. În urma manifestării fenomenelor meteorologice, pe timpul nopții au fost înregistrate efecte în șapte județe: Argeș, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți, Prahova, Timișoara și Teleorman, fiind implicate 12 autovehicule și 24 persoane. În jurul orei 04.00, o ambulanță care se deplasa din județul Teleorman către un pacient care necesita dializă din comuna Seaca, județul Olt, pe Drumul Județean 679, între localitățile Mihăești și Seaca, a rămas blocată din cauza zăpezii viscolite pe carosabil. La fața locului s-au deplasat un utilaj al societății care se ocupă cu deszăpezirea drumului respectiv și un utilaj de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Seaca. Ambulanța a fost deblocată rapid, iar ulterior a fost însoțită de un utilaj până la pacient. În această dimineață, autoritățile locale din județul Teleorman au intervenit pe DJ 703, între localitățile Ciolănești și Baldovinești, pentru deblocarea unei ambulanțe care se deplasa pentru preluarea unei gravide. Aceasta nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil, însă a fost deblocată rapid de utilaje“, anunță IGSU.

Între localitățile Ponoarele și Izverna, din județul Mehedinți, s-a intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme în care se aflau zece persoane. Tot pentru deblocarea a două autoturisme în care se aflau cinci persoane și a unui autobuz fără persoane s-a intervenit pe drumul care face legătra între localitățile Boldești și Seciu, din județul Prahova. Totodată, în localitatea Mizil, pompierii și drumarii au deblocat un autotren care a derapat și a intrat într-o curte. În județul Dâmbovița, pe DN 7, salvatorii au deblocat un autoturism în care se aflau cinci persoane, iar în județul Hunedoara, în zona localității Cinciș, a fost deblocat un atutotren.

Pe DN 73, între localitățile Câmpulung Muscel și Dragoslavele, din județul Argeș, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. S-a intervenit cu utilaje de la administratorul de drum și autoritățile locale, pentru deszăpezire și răspândire de material antiderapant.

În urmă cu puțin timp, pe A1, la kilometrul 106, un tir a parăsit carosabilul și a blocat o bandă. În municipiul Timișoara, pompierii au acționat pentru degajarea a patru arbori căzuți pe două autoturisme și pe carosabil.

La această oră, traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din județele aflate sub atenționări meteorlogice. Nu sunt semnalate drumuri blocate sau persoane aflate în dificultate. Evoluția din teren este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU, in cooperare cu structurile aflate in coordonarea DSU, astfel încât să fie dispuse rapid măsurile optime de intervenție în sprijinul populației.

RECOMANDĂRI

“Celor care pleacă la drum în această perioadă le recomandăm să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire și să respecte semnalele ori restricțiile autorităților. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU”, au mai precizat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here