FOTO: Cum arată casa în care a locuit cel mai cunoscut polițist din Gorj

217

Casa în care a copilărit Ioan C. Popilian, comisarul de Poliție care a condus locuitorii orașului în luptele de la Podul Jiului, din timpul Primului Război Mondial, este situată în orașul Turceni. Proprietatea, care între timp ar fi fost înstrăinată, se află pe strada Preot Iancu Popilian.

Eroul care a salvat orașul Târgu-Jiu de armata germană s-a născut pe 3 decembrie 1879, în satul Stolojani, din Turceni și a fost primul dintre cei 13 copii ai preotului Constantin Popilian. Acesta a urmat cursurile școlii primare în satul natal. În anul 1900 a absolvit Liceul Carol I Craiova. Ulterior a efectuat Serviciul Militar la arma Geniu, contingentul 1902. Încă de la început, acesta a optat pentru meseria de polițist, fiind mai întâi șef de arest la Prefectura Poliției Craiova. În anul 1908 s-a transferat subcomisar clasa a III-a la Poliția orașului Târgu-Jiu, unde, cu o întrerupere de peste doi ani, în perioada 1 iulie 1918-16 noiembrie 1921, când a fost detașat la Poliția Soroca, a activat până la pensionare, avansând în grad și funcție de la subcomisar la comisar și de la director clasa a II-a, în 1921, la director clasa I, din 1 decembrie 1923, în Poliția orașului Târgu-Jiu. Ioan C. Popilian este unul dintre eroii luptei de la Podul Jiului, care a avut loc în municipiu, în Primul Război Mondial, în octombrie 1916.

Ioan C. Popilian va fi readus în atenție, de reprezentanții IPJ Gorj, de Ziua Poliției Române, când va fi prezentat și un documentar despre viața eroului.

VEZI AICI CINE A FOST IOAN C. POPILIAN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here