FOTO| Confederația Meridian, la Guvern: Legea 197, securitatea energetică, economică și alimentară

4002
Comunicat, Confederația Meridian: Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social a fost convocat de Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă și s-a reunit miercuri, 29 Iunie 2022, la Palatul Victoria, din București, cu prezența partenerilor sociali sindicali și patronali, a miniștrilor de resort și a ministrului muncii și solidarității sociale, domnului Marius Constantin Budăi.
Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost reprezentată la această activitate de Președintele Federației Agro PROPACT, domnul Costel Ichim și de Președintele CONSILVA, domnul Marian Stoicescu.
Raportat la temele care au făcut obiectul ordinii de zi a CNTDS – securitatea energetică și alimentară a României, reprezentații Confederației au prezentat și înmânat prim-ministrului următoarele documente:
🟢 Adresa CSN Meridian din 29.06.2022 – investiții în infrastructura de transport, în sistemul energetic, în agricultură și modernizarea industriei românești de apărare;
🟢 Documentul CSN Meridian 04.05.2022 – revendicari ale organizațiilor din diverse domenii de activitate din structura Confederației;
🟢 Documentat prezentat de președintele Federației Agro Propact pentru îmbunătățirea unor activități ce țin de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
În cadrul intervenției orale a reprezentanților CSN MERIDIAN, s-au făcut trimitere la documentele menționate mai sus și s-au mai subliniat următoarele aspecte:
☑️ Probleme din sectorul silvic
☑️ Măsurile prioritare pentru creşterea eficienţei energetice în agricultură
☑️ Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de irigaţii
▶️ reforma și investiții în sistemul național de gestionare a apei – infrastructura de irigații;
▶️ extinderea și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor;
▶️ flexibilizarea cadrului legislativ național – extinderea, finanțarea și implementarea Programului Național de Irigații așa cum se prevede în Legea nr. 269/2015 și HG nr. 793/2016 de aprobare a Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România;
☑️ energia verde obținută din surse regenerabile.
📃📄📑
Adresa înaintată Guvernului României, joi, 29.06.2022
Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, în contextul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din data de 29 iunie 2022, reiterează problemele semnalate și prezentate prim-ministrului României, domnul Ionel Nicolae Ciucă și ministrului muncii și solidarității sociale, domnul Marius Constantin Budăi, în contextul protestului organizat de CSN MERIDIAN în Piața Victoriei și a întâlnirii de la Palatul Victoria din data de 4 mai 2022.
Raportat la tematicile care fac obiectul convocării acestui CNTDS și anume:
🔴 Securitatea energetică a României;
🔴 Securitatea alimentară;
🔴 Revitalizarea industriei de apărare;
🔴 Măsuri de sprijin pentru a compensa efectele războiului la nivel economic și social pentru societatea românească;
venim cu următoarele observații de ordin general, în completarea materialului cuprinzător pe care l-am înaintat deja Guvernului României în luna mai a.c..
Securitatea unei națiuni depinde atât de capacitatea guvernelor de a face față unor provocări externe, dar mai ales de capacitatea autorităților de a gestiona corespunzător factorii interni care sunt esențiali consolidării păcii sociale și a unui climat de securitate, siguranță și de ordine publică.
Creșterea accelerată a prețurilor la bunurile și serviciile de strictă necesitate datorită pandemiei, a conflictului armat din Ucraina dar și a politicilor nerealiste ale Uniunii Europene privind clima, precum și politica salarială austeră și părtinitoare a Guvernului României, conduc la erodarea climatului de pace socială în România și induc o stare de instabilitate în plan social și politic.
România este unul dintre puținile state din UE care datorită bogăției și diversității resurselor naturale, ar trebui să aibă o autonomie strategică consolidată din perspectiva securității alimentare și energetice. Dacă nu o are, aceasta se datorează în mare parte acțiunilor politice incorecte întreprinse de-a lungul timpului.
Din păcate, la nivel politic lipsește o atitudine fermă pentru prioritizarea investițiilor care au un efect de levier pentru domeniile strategice de acțiune și care pot crea oportunități de dezvoltare pentru fiecare cetățean, consolidând astfel comunități reziliente, capabile să înfrunte orice situație dificilă din prezent și din viitor.
Investițiile în infrastructura de transport (feroviar, rutier, aerian, navigație fluvială și maritimă), în sistemul energetic, în infrastructura care deservește agricultura (sisteme moderne de irigații, centre de procesare legume fructe, sere pentru producția extrasezon, piețe pentru producătorii autohtoni, etc), investițiile pentru menținerea și modernizarea industriei românești de apărare – sunt acele categorii de investiții recunoscute în lumea întregă ca fiind necesare pentru a asigura redresarea și reziliența economiilor la nivel local, național și global.
Pe termen scurt și în perspectiva viitoarelor rectificări sau exerciții anuale bugetare, pentru a asigura pacea socială, este foarte important ca viitoarele creșteri salariale să țină cont și de categoriile profesionale care din 2017 până la această dată au fost tratate incorect prin politica salarială din țara noastră: muncitorii din sectorul privat și public, personalul nemedical din sănătate sau personalul nedidactic din învățământ; personalul contractual din unitățile Ministerului Apărării, alte categorii profesionale care trebuie să fie identificate și pentru care trebuie să se facă dreptate.
Situația și perspectivele regiunilor miniere și industriale și în general, a comunităților puternic afectate de restructurările industriale din ultimele 3 decenii impune o mai bună coordonare între autoritățile locale, naționale și europene pentru a asigura un nivel optim de coeziune socială și teritorială în România și în UE.
Pentru a avea instituții publice care funcționează corect și eficient avem nevoie de stabilitate instituțională și personal bine pregătit, iar din această perspectivă politizarea excesivă a instituțiilor publice are ca efect deprofesionalizarea sistemului public și erodarea încrederii cetățenilor în serviciile publice de interes general oferite de autoritățile din țara noastră. În acest sens, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN a semnalat recent unele situații care au apărut la ROMSILVA, ANAR, SNAM, etc.
Educația și pregătirea profesională și procesul de alfabetizare digitală în România trebuie amplificată și extinsă către grupurile țintă relevate. De asemenea ar trebui găsite soluții pentru reîntinerirea resurselor umane. O politică înțeleaptă de pensionări anticipate justificate ar putea să ajute la realizarea acestui obiectiv, mai ales că avem deja legislație adoptată în acest sens pentru unele sectoare de activitate cum ar fi: transporturi feroviare, minerit, silvicultura, poliție locală, industrie de apărare.
Înainte de a încheia intervenția noastră vă prezentăm în rândurile de mai jos două situații semnalate în contextul CNTDS-ului de astăzi, de Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate și de Federația Națională a Muncii, urmând ca ulterior, în funcție de agenda Prim-ministrului să putem stabili de comun acord cu domnul Prim-ministru o întâlnire de lucru cu liderii organizațiilor sindicale din structura Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, așa cum s-a promis la întâlnirea din data de 4 mai 2022.
🆘🏥🆘
Mesajul transmis de Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate:
“Uniunea TESA rămâne ferm pe poziția contestării discriminării personalului nemedical de suport tehnic-economic-administrativ din SĂNĂTATE, situație care s-a declanșat odată cu aplicarea Legii 153/2017, în prezent încă nerezolvată !
Uniunea TESA atrage atenția ca simpla aplicare a Legii 153/2017 nu va rezolva problema de fond a personalului TESA din Sănătate, astfel încât ECARTUL halucinant și nedrept față de personalul medico-sanitar se va menține și în continuare. Este necesară o analiză serioasă și o negociere privind o noua grilă de salarizare pentru personalul TESA care să reducă ecartul.
Uniunea TESA atrage atenția asupra continuării discriminării grave a personalului BBC din sănătate în raport cu personalul medico-sanitar.
Uniunea Tesa contestă politica inconstantă a actualului guvern privind diferitele categorii de salariați din sănătate. Astfel, este inadmisibil ca în timp ce Uniunii TESA, demnitarii statului român le explică că “este o situație financiară grea a țării”, angajaților din Ministerul Sănătății și altor ministere li se vor ridica salariile cu 25 % din salariul brut!
Uniunea TESA solicită ca reparațiile privind Grila 2022, de la 1 iulie 2022, să se aplice și personalului TESA din SĂNĂTATE.
Uniunea TESA apreciază negativ proiectul legislativ adus în dezbaterea Comisiei pentru Dialog Social de la Ministerul Sănătății privind strategia de resurse umane din sănătate (pe 10 ani), ca fiind un document cu un înalt grad de formalism, scris doar de dragul de a fi scris și în care personalul TESA lipsește cu desăvârsire.”
⚒⚒⚒
Mesajul transmis de Federația Națională a Muncii:
“Având în vedere neaplicarea Legii 197/2021, lege votată de Parlamentul României, promulgată de Președintele României, publicată în Monitorul Oficial care, la ora actuală, este blocată politic, nefiind pusă în aplicare de către Casele de Pensii, care au respins cererile de pensionare pe Legea 197/2021, decizii contestate în instanțele de judecată, care au fost câștigate în anumite județe unde se află beneficiari ai aceste legi la Hunedoara, Iași, Suceava și Mehedinți, dar la Gorj tribunalul a respins toate contestațiile făcute la deciziile de respingere la dreptul de pensie pe Legea 197/2021.
Precizăm faptul că la Curtea de Apel Alba Iulia s-a câștigat recursul pe Legea 197/2021, dar la Curtea de Apel Craiova s-au respins recursurile, ce să înțelegem prin acest lucru? Menționam faptul că la Complexul Energetic Oltenia forță de muncă este foarte îmbătrânită și cu o stare de sănătate înrăutățită, având și organizațiile noastre membrii cu stare de sănătate agravată, de aceea vă cerem sprijinul pentru a face demersuri pentru deblocarea Legii 197/2021 pentru a fi aplicată în toate zonele unde sunt beneficiarii acestei legi, mai ales că CEO trece printr-un program de restructurare prin care se închid grupuri energetice și cariere miniere, afectând și membrii noștri de sindicat.
Prin punerea în aplicare a acestei legi se poate reîntineri forța de muncă la acest complex, salvând de la un GENOCID SOCIAL lucrătorii de la această unitate, de aceea vă solicităm aplicarea unitară a Legii 197/2021, având în vedere că instanțele de judecată au recunoscut că această lege este bună, și care Curtea de Apel Alba Iulia să pronunțat favorabil pe recursurile făcute pe această lege, dar la Curtea de Apel Craiova s-au respins. Noi considerăm că în zona Olteniei s-au făcut intervenții din partea politicului asupra justiției. Se impune luarea de măsuri împotriva factorilor iresponsabili care sunt vinovați pentru neaplicarea acestei legi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here