Fotbal, Liga 1 – Pandurii încearcă să-și stabilească prioritățile, înaintea amicalelor

2709

Turcia pare un tărâm numai bun de abordat, când vine vorba de perioadele cele mai grele din viața fotbaliștilor. Pandurii nu au stat nici ei departe de aceste meleaguri din pricina temperaturilor cu mult sub zero grade cu care se confruntă în aceste zile cea mai mare parte a României.

Alegerea a fost perfectă, pentru încărcarea bateriilor, însă în perioada imediat următoare, în cel de-al doilea stagiu de pregătire, elevii lui Cristi Pustai vor fi supuși testelor tehnice de-a lungul celor cinci partide amicale deja perfectate, în compania unor adversari mai mult sau mai puțin cunoscuți. Dacă toate lucrurile vor decurge conform planurilor dinainte stabilite, rămâne la latitudinea tehnicianului, dator să încropească un “unsprezece” cât mai competitiv pentru debutul în actuala stagiune a Ligii 1 la finalul căreia urmărește clasarea pe un loc de Europa. Pandurii mai au puține ore din primul stagiu de pregătire din Antalya, dar la orizont își face simțită prezența cel de-al doilea cantonament în care jucătorii târgujieni vor face cunoștință și cu balonul, dar și cu sistemele tehnico-tactice pe care le vor prezenta la startul competiției oficiale. Formația antrenată de Cristi Pustai este pregătită, de altfel, să supună testelor mai mulți jucători care să acopere zonele vacante ale terenului sau să întregească lotul lărgit. Primul stagiu s-a axat exclusiv pe acumulare fizică, iar antrenorul pare a fi scutit de probleme de lot, respectiv accidentări. Ba mai mult, lotul gorjean s-a îmbogățit numeric și, de ce nu, valoric, odată cu întoarcerea la “forma inițială” a lui Dan Nistor și, mai nou, cu revenirea în dreptunghiul verde a lui Matulevicus. Dacă Nistor a intrat în forță, și direct, în planurile tehncianului Pustai, lituanianul din atacul gorjenilor încearcă timid, dar sigur, suprafețele terenurilor de antrenament pe durata alergărilor ușoare alături de Cornel Predescu. “Cu excepția lui Călin Cristea, lotul este valid. Vestea bună este că Matulevicius a sosit deja în Antalya, lângă echipă. Deocamdată se antrenează separat, cu Predescu. Sperăm că Deyvidas va putea reveni pe gazon în maxim două luni, pentru că ultimele examene medicale au demonstrat că, fizic, este recuperat după operația suferită la menisc. Va trebui să acumuleze la capitolul pregătire fizică, să treacă de la antrenamentele ușoare la cele incluse în planul normal, la fel ca și Predescu. Ar însemna un plus pentru echipă dacă cei doi ar putea evolua în retur, chiar și pe ultima parte a sezonului”, a precizat Eugen Pârvulescu, noul președinte al clubului de fotbal Pandurii.
În perioada următoare, în puținele zile rămase din primul stagiu, precum și în cel de-al doilea cantonament, sunt așteptați să vină la Pandurii, în probe, și alți jucători aflați în căutare de colaborări. “Avem în probe un portar polonez și un atacant brazilian care a venit de câteva zile și care va rămâne, probabil, aproape întreg stagiul doi de pregătire pentru a fi încercat pe durata câtorva meciuri amicale. În rest, a mai sosit un mijlocaș belgian și, în funcție de ce randament va avea, vom mai căuta apoi, sau nu, alte soluții”, a punctat același oficial al grupării târgujiene. Pandurii s-au despărțit în această iarnă de David Lazar, împrumutat la o formație din subsolul clasamentului Ligii 1, pentru a acumula jocuri și, implicit, experiență, dar nu pot risca o accidentare a vreunuia dintre cei doi goalkeeperi rămași pe baricade, Stanca și Mingote, așa că încercă să-și securizeze buturile cu un al treilea apărător, Michal Gliwa, jucător care vine de la Zaglebie Lubin. “Concurentul” celor doi portari ai echipei Pandurii are 26 de ani, a evoluat în acest sezon în 17 partide în tricoul echipei poloneze care se află pe al 14-lea loc dintr-o primă ligă formată din 16 trupe. De asemenea, nici ofensiva nu a fost uitată de responsabilii cu performanța de la Pandurii după renunțarea la serviciile celui mai bun marcator al Muntenegrului, Admir Adrovic, jucător care nu s-a integrat sistemului tehnico-tactic impus de Pustai, așa că, până la revenirea lui Matulevicius, gorjenii îl au în „vedere” pe brazilianul Edson dos Santos Reis, de 23 de ani, ce aparține clubului Esporte Club Vitoria, locul al 5-lea în ultima ediție de campionat. Acesta a evoluat foarte rar pentru echipa ce îl are în proprietate, drept pentru care a fost împrumutat altor grupări.
Lotul pregătit de Cristi Pustai va desfășura în cel de-al doilea cantonament al iernii, din Antalya, în perioada 03-14 februarie cinci partide amicale: cu F.C. Zestafoni (Georgia, 4 februarie), Mlada Boleslav (Cehia, 6 februarie), Șahtior Donețk (Ucraina, 9 februarie), Vardar Skopje (Macedonia, 11 februarie) și Cernomoreț Odessa (Ucraina, 13 februarie).
Costel Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here