Fostul senator “Iulian”, în fața judecătorilor de la Înalta Curte! A prejudiciat MEC cu peste 10 milioane de euro, dar ministerul nu s-a constituit parte civilă

1091

Procesul de corupție al fostului senator de Gorj, Mihnea Costoiu, începe, astăzi, la Înalta Curte. Fostul parlamentar, care coresponda cu Securitatea sub pseudonimul “Iulian”, acum rector al Politehnicii din București, este acuzat de DNA că a prejudiciat Ministerul Educației cu peste 10 milioane de euro. Șocant este că, Ministerul Educației, de care procurorii DNA spun că a fost prejudiciat, instituție condusă în calitate de ministru de actualul inculpat, refuză să se constituie parte civilă în dosar pentru a-l scăpa pe Costoiu de răspundere și de restituirea banilor. Costoiu are de altfel în Ministerul Educației cel mai mare susținător, adică pe Ecaterina Andronescu, cea care l-a și promovat rector la Politehnică.

• Andronescu, strânsă cu ușa
• Costoiu, un mandat searbăd de senator la Gorj
• “Iulian” de Gorj a făcut bani din minerit

Nu mai este un secret că fostul senator de Gorj, pesedistul Mihnea Costoiu, a devenit turnător la Securitate, când era în clasa a X-a pentru a putea concura în lotul județului Gorj, ce participa la Olimpiada Națională de Fizică. Mai exact, în 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul “Tudor Vladimirescu“, Mihnea Costoiu a semnat un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. Potrivit Adeverinței 2437 din 04 mai 2010, emise de CNSAS “domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06 iulie 1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului “Tudor Vladimirescu“ din Târgu- Jiu.“ A urmat apoi o carieră de succes în politică cu ajutorul lui Ion Părgaru, fost deputat PSD de Gorj și reprezentant marcant al Departamentului de Comerț Exterior. Dar adevăratul său sprijin a fost Ecaterina Andronescu, cu 24 de ani mai mare decât el, care, în mod incredibil, după ce l-a numit, în diverse funcții, la Ministerul Educației, l-a lăsat în locul ei rector al Politehnicii București.

Legat de minerit
Costoiu a avut un aport direct și în falimentarea a două societăți din Gorj, «Citex» Târgu-Jiu și TAMSA Mătăsari. Costoiu a făcut echipă cu un om de afaceri cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare penale, Ion Negricioiu. Actualul rector al Politehnicii a cumpărat de la FPS societatea TAMSA, care presta diferite servicii în domeniul minier. Mașinile de transport și utilajele, care prestau servicii în sectorul minier, au fost transferate la prețuri de nimic către o altă firmă, unde patron era un apropiat al acestuia, Ion Negricioiu. O altă afacere cam în același stil făcută de cei doi a fost cu societatea CITEX, o fostă mare unitate de construcții din municipiul Târgu-Jiu. Firma a fost cumpărată de Negricioiu de la FPS, după care i-a cesionat acțiunile lui Mihnea Costoiu. Înglodată în datorii, societatea a intrat în faliment, bunurile i-au fost vândute, după care a dispărut.

Senator de Gorj, în 2014 pe Colegiul 2
Fostul ministru al Cercetării, Mihnea Costoiu, a câștigat un mandat de senator de Gorj în urma alegerilor parlamentare din 2014 și a obținut funcția cu 51,4% din voturile gorjenilor de pe Colegiul 2. Trei ani mai târziu, primarii din colegiul lui Costoiu îl blamau, fără reținere, public. Aceştia erau nemulţumiţi de activitatea de parlamentar a senatorului, dar mai ales că în trei ani de mandat, acesta nu i-ar fi ajutat cu nimic și nici măcar nu ar fi trecut prin localităţile care aparţin de colegiul în care a fost ales. Nici pe linie educațională Costoiu nu a ajutat Gorjul, asta deși acesta a deținut, cu doi ani în urma scrutinului, funcția de ministru delegat pentru Cercetare Științifică în perioada decembrie 2012 — decembrie 2014.

DNA l-a prins în off-side
Inclupatul Costoiu este acuzat, în prezent, că în perioada martie – septembrie 2009, în calitatea de secretar de stat în Ministerul Educației, condus tot de Ecaterina Andronescu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, încheând cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune semnat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005). Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune. Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro, reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Ecaterina, trup și suflet pentru Costoiu
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin, acesta având și un apartament în Târgu-Jiu și un teren. Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, iar judecătorii supremi au dat termen până azi ca Ecaterina Andronescu să semneze sau nu constituirea.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here