Fostul primar de Prigoria, executat silit! A pierdut un munte și are de restituit subvențiile primite de la APIA

16648

Emil Răgman, fostul primar PSD de Prigoria, a fost executat silit de comuna vâlceană Mălaia, care și-a revendicat astfel un munte care a fost închiriat, ilegal, timp de 12 ani, de fermierul din Gorj. Executarea silită a fost decisă în decembrie de o instanță a Judecătoriei Târgu Cărbunești în favoarea Primăriei Mălaia. Nu sunt însă singurele probleme cu care se confruntă Răgman. Fostul edil mai trebuie să restituie peste 600.000 de lei către APIA Gorj, subvenții primite în timp ce muntele Coasta Bengăi avea alt proprietar. Mai mult, cauza face obiectului unui dosar aflat pe masa procurorilor DNA Pitești.

Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, prin care i s-a închiriat suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, suprafaţă ce aparţinea localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea. Încă din anul 2007, aproape 500 ha din Coasta Bengăi au fost deţinute de fostul primar al localităţii Prigoria din Gorj, care i-a ,,convins” pe vecinii săi de la Primăria Ciocadia (aflată la 100 km de Coasta Bengăi) să îi arendeze cu suma modică de 10 lei/ha un teren din Vâlcea, pentru care ei nu deţineau niciun act pe proprietate.
Cel puțin asta spune presa vâlceană, care menționează că gorjenii au invocat o Hotărâre a Comisiei Judeţene Gorj (care de fapt identifica păşunile din judeţul Gorj), susținând că de fapt este un titlu de proprietate al Primăriei Ciocadia pentru terenul din Coasta Bengăi – Vâlcea şi i-au închiriat păşunea lui Răgman Emil.
Răgman Emil ştia că păşunea aparţine Primăriei Mălaia, declarând-o în cele 15 zile legale de la încheierea contractului de arendare la Registrul Agricol Mălaia. În anul 2009, în urma emiteri Ordinului de Prefect Vâlcea cu nr. 328/2009, iniţial, Primăria Mălaia nu a mai dorit să prelungească Contractul de Arendare şi nici să îl recunoască, însă, prin metode specific balcanice, Răgman l-a convins în anul 2009 pe primarul localităţii Mălaia să îi semneze un act adiţional (ce ulterior s-a dovedit de către instanţa de judecată ca fiind ilegal) prin care îi arendează aceeași pășune.
Din păcate pentru Răgman, păşunea este în administrarea Consiliului Local Mălaia şi doar Consiliul Local o putea închiria (aşa cum a subliniat definitiv şi Curtea de Apel Piteşti), însă nu a existat o hotărâre de consiliu local în acest sens. Ca urmare a sesizărilor primite din partea mai multor cetăţeni, Primăria Mălaia s-a judecat cu Răgman Emil, instanţa desființând definitiv titlul acestuia în 16 decembrie 2019. ,,Constată nulitatea absolută a actului adiţional nr. 1 din 28.05.2008 la contractul de arendare nr. 4 din 10.05. 2007, act adiţional încheiat între Consiliul Local Mălaia, prin primar, în calitate de arendator, şi Răgman Emil, în calitate de arendaş. Obligă pârâtul să restituie terenul în suprafaţă de 453 ha, golul alpin situat în Muntele „Coasta Bengăi”, comuna Mălaia”, se arată în Hotărârea 438/2017, din 20.06.2017, emisă de Judecătoria Brezoi, rămasă definitivă prin Hotărârea 496/2019, din 16.12.2019, emisă de Curtea de Apel Piteşti.
Ciudat este că, chiar şi după această hotărâre definitivă, Primăria Mălaia susţine, în luna martie 2020, că terenul este ,,arendat” tot lui Răgman Emil, în condiţiile în care pe site-ul Primăriei nu apare nicio HCL prin care Primăria să fi închiriat terenul conform OUG 34/2013, iar acesta pierduse titlul pe care îl avea prin decizia civilă definitivă cu nr. 496/2019 a Curţii de Apel Piteşti.
Culmea este că mirajul fondurilor europene i-a determinat pe cei din Primăria Mălaia să elibereze adeverință acestuia şi pentru anul 2020 (după pronunțarea hotărârii definitive din luna decembrie 2019), cu toate că nu mai avea niciun titlu şi cu toate că în mod normal şi legal trebuiau să organizeze o licitaţie conform OUG 34/2013. Argumentul invocat de Primăria Mălaia este acela că Răgman Emil a depus contestaţie în anulare (unde a şi pierdut pe fond), cu toate că acesta este un proces ce nu suspendă executarea hotărârii definitive şi care poate fi făcut de 1.000 de ori de Răgman Emil, însă titlul lui tot anulat rămâne. Pierderea Coastei Bengăi îi provoacă o pagubă și de 600.000 de lei, bani care ar trebui restituiți APIA Gorj.
A.STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.