Fostul patron de la Avi Instant, bun de pușcărie

231

Un cetățean irakian, patron al unei ferme avicole din Târgu Jiu, a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Conform sentinței, Al Samaray Kasim Hussein Rajab a fost trimis în judecată sub acuzația de înșelăciune, procurorii anticorupție anchetându-l pe acesta pentru modul ilegal în care a încercat să obțină și a folosit o subvenție din partea Uniunii Europene. Bărbatul a fost acuzat de înșelăciune, el fiind condamnat anul trecut de Judecătoria Târgu Jiu, ca instanță de fond, tot la trei ani de închisoare, sentința fiind atacată cu apel și de către inculpat, dar și de către DNA.

Curtea de Apel Craiova a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor și a înlocuit acuzația de înșelăciune cu cea de înșelăciune prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase, acuzație pentru care procesul penal a fost încetat. Magistrații au dispus însă condamnarea irakianului la 3 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de “folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, pedeapsa maximă prevăzută pentru infracțiunea respectivă fiind de 7 ani.
În același dosar a mai fost inculpat și Eugen Apăteanu, condamnat pentru aceeași infracțiune tot la trei ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată. Bărbatul, administrator al unei firme de consultanță din București, este recidivist, având o pedeapsă de 3 ani cu suspendare decisă în anul 2012 de Curtea de Apel București pentru același gen de fapte. Ambele pedepse au fost contopite de Curtea de Apel Craiova în una singură, de trei ani, executarea acesteia fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. Ambii inculpați au fost obligați să plătească despăgubiri pentru fondurile folosite ilegal de ferma avicolă din Târgu Jiu patronată de cetățeanul iraqian.
“Obligă inculpaţii în solidar, inculpatul Al Samaray Kasim Hussein Rajab şi cu partea responsabilă civilmente SC AVI INSTANT SRL, la plata sumei de 180.233,62 RON către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă privind suma de 60.077,88 lei solicitată de partea civilă ca prejudiciu al infracţiunii de înşelăciune”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova. Irakianul nu fusese până ieri prins și încarcerat pentru a executa pedeapsa, cel mai probabil el fiind plecat din România, ceea ce va duce la darea sa în urmărire internațională pentru a fi prins mai ușor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here