Fostul deputat Elvira Șarapatin, victima unei înscenări! Parchetul de pe lângă CA Craiova a clasat dosarul în așa-zisul accident din 2020

3541

După un an și jumătate de anchetă și numeroase denigrări publice gratuite, fără o bază reală, fostului parlamentar de Gorj Elvira Șarapatin i s-a demonstrat nevinovăția. Practic, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au soluționat cu clasare dosarul penal care a fost întocmit pe numele deputatului, atunci în funcție, pentru participarea la un așa-zis eveniment rutier, despre care anchetatorii au stabilit că a fost doar o înscenare. Totuși, Elvira Șarapatin a fost pusă la zid pentru acest eveniment petrecut în 2020, fiind lăsată fără carnet de conducere timp de un an și jumătate și devenind, brusc, posesoarea unui dosar penal prin intermediul căruia s-au dorit scoaterea parlamentarului de pe scena politică.

Elvira Șarapatin a suportat în ultimul an și jumătate consecințele negative ale faptului că făcea parte din PSD Gorj, că era parlamentar în funcție, soție de judecător, dar și persoană publică. Practic, pentru o simplă sesizare, care s-a dovedit fără fundament real, venită de la un cetățean care s-a dovedit că a mințit pe tot parcursul cercetării penale, deputatul a fost ținta unei campanii mediatice excesive, de denigrare și știrbire a imaginii publice, lucru susținut de Elvira Șarapatin și în fața anchetatorilor de la Craiova.

Imagini video relevante și mărturii!
De fapt, Elvira Șarapatin a fost ținta unei înscenări venite de la o persoană fără loc de muncă, care spera, probabil, să obțină de pe urma acestei făcături foloase materiale, care, spre surprinderea sa, nu i-au fost oferite. Parlamentarul a luat însă în calcul și posibilitatea ca acest bărbat să fi fost pus să declare un eveniment rutier care nu a existat, deoarece la momentul în care acesta fuge după mașină deputatului își scrisese pe mână numărul mașini, cunoscând totodată persoana care se afla la volan.
Practic, individul a susținut, în fața anchetatorilor, dar și public, existența unui eveniment rutier care s-a dovedit că nu a existat, asta după ce procurorii au solicitat și obținut imagini de pe camerele de luat vederi din zona centrală, unde se susținea că s-ar fi petrecut accidentul, dar și a declarațiilor de martor a unui participant la trafic, depistat de către procurori în urmă imaginilor video din data de 12 iunie 2020.

Dosarul, plimbat de la un parchet la altul!
Șocant a fost pentru parlamentar felul în care s-a anchetat așa-zisul eveniment rutier cu victimă, omul fiind nelovit în fapt, dar mai ales că protagonistul dosarului penal afla din ordonanța de clasare că, la scurt timp după sesizare, la fața locului s-a făcut o așa-zisă reconstituire.
Asta, doar în prezența reclamantului, fără presupusul făptaș, lucru lovit de nulitate.
Cu toate acestea, în cauză se constituie un dosar penal în care urma să se cerceteze in rem presupusele fapte, totul fiind condimentat cu așa-zisă fugă de la locul accidentului a conducătorului auto, în speță a deputatului Elvira Șarapatin. Mai mult, urmare a calității oficiale a șoferului, dosarul penal ajunge la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest organism dispune însă, la finalul anului 2020, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
,,Dosarul a fost înregistrat în evidență Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu nr.175/P/2021, iar, prin referatul cu același număr, din data de 7.04.2021, procurorul de caz, invocând calitatea de membru al PSD și respectiv de deputat în Parlamentul României a numitei Șarapatin Elvira, mediatizarea intensă a cauzei, faptul că soțul numitei Șarapatin Elvira, până în anul 2017, a fost judecător în cadrul Tribunalul Gorj Secția Penală, context în care majoritatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu și a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au interacționat cu acesta, a înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru a aprecia cu privire la oportunitatea preluării cauzei”, se arată în ordonanța de clasare a dosarului Nr. 127/P/2021.
PCA Craiova acceptă dosarul și încep cercetările pentru soluționarea cauzei.
Spre deosebire de anchetorii care s-au spălat pe mâini de acest dosar, nedemonstrând profesionalism și imparțialitate, cei de la Craiova pun cap la cap toate elementele din dosar. Practic, se iau în calcul declarațiile șoferului care a susținut permanent că acest eveniment rutier nu a avut loc, Elvira Șarapatin spunând permanent că nu are cunoștință să fi acroșat vreun pieton pe trecere, aceasta oprind și dând prioritate pietonilor, fapt ce reiese și din declarația reclamantului.
Se ia în considerare și faptul că autoturismul deputatului nu avea niciun fel de avarii, dar și faptul că un alt participant la trafic, depistat de către procurori, susține în fața magistraților că a văzut toată scena și în acel moment nu a existat niciun eveniment rutier.
Șocant este că polițistul de caz de la Rutieră, Radu Mituțoiu, care ilegal a făcut reconstituirea faptelor în acea zi doar cu reclamantul, vede, potrivit ordonanței de clasare, imaginile de pe camerele de luat vederi din zonă. Același polițist, când vede clar că evenimentul rutier nu a existat, reține permisul de conducere al șoferului, în speță al Elvirei Șarapatin, pe tot parcursul cercetării penale, adică un an și jumătate.

Martorul: ,,Pietonul nu a fost lovit”!
În cursul anchetei făcute de IPJ Gorj, după ce sunt văzute imaginile de pe camerele de luat vederi, este sesizat în trafic, lângă mașină parlamentarului, un autoturism marca BMW. Șoferul mașinii este identificat și audiat de poliție, în calitate de martor, fără ca parlamentarul să știe de existența unui martor.
În ordonanța de clasare este specificat clar faptul că acest martor a văzut mașină condusă de către parlamentar care a oprit la trecerea de pietoni, dând prioritate acelorași pietoni pentru care a oprit și el. Omul povestește însă că îl vede pe reclamant la trecere, în intenția de a traversa strada Traian, după ce mașina parlamentarului s-a pus în mișcare, individul ridicând mâna, ca un semn de protest, după care ,,același pieton a traversat strada fără a avea vreo manifestare care să ducă la concluzia că ar fi fost lovit”.
Același martor susține în fața anchetatorilor că ,,pietonul în cauză s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure, iar autoturismul marca VW Tiguan nu l-a lovit”.
În ciuda acestor declarații, reclamantul susține în fața polițiștilor că a fost lovit, demonstrând asta cu certificat medico-legal care conținea echimoze vechi.
Anchetatorii de la Craiova urmăresc la rândul lor imaginile surprinse de camerele de luat vederi de la 7 instituții publice sau societăți private din zona. Se cer astfel și vizioneză camerele de luat vederi de la Primăria Târgu-Jiu, Transloc, CE Oltenia, Next Gen, Max Bet SRL… Imagini prin care nu se identifică vreun cadru din care să rezulte că a existat un eveniment rutier la ora și ziua respectivă. Mai mult, procurorii concluzionează că certificatul medico-legal a reclamantului atestă leziuni vechi care nu se puteau produce prin lovire cu farul față dreapta a mașinii conduse de către Elvira Șarapatin.
Se subliniază astfel că ,,leziunea respectivă era anterioară zilei producerii accidentului rutier, la faptul că deși se susține și era accidentat, iar impactul emoțional imediat ar fi trebuit să genereze o stare de șoc, victima ,,accidentului” a continuat să se deplaseze pe trotuar pentru a urmări autoturismul implicat, anunțând producerea evenimentului rutier la 112 mai târziu și nu imediat”. Procurorii concluzionează că nu se poate reține săvârșirea infracțiunii de părăsire a locului accidentului, întrucât nu a fost dovedită producerea acestuia, ca situație premisă a acestei infracțiuni. Pentru vătămare corporală din culpă, dincolo de orice dubiu, procurorii nu rețin existența acestei infracțiuni.
În baza acestor concluzii, fapta nu a existat, motiv pentru care nu sunt întrunite elementele constitutive a infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Ordonanța de clasare emisă în luna august de PCA Craiova este contestată, în mod surprinzător, de către reclamant, dar aceasta este respinsă de către procurorul general.
În final, reclamantul nu mai contestă în instanță ordonanța de clasare, motiv pentru care s-au eliminat toate căile de atac în această speță. Elvira Șarapatin și-a recuperat carnetul de conducere abia recent. În urma celor întâmplate, aceasta a precizat: ,,Toate acestea s-au întâmplat urmare a neprofesionalismului unui polițist de la Rutieră, este vorba despre Radu Mituțoiu, care, cu intenție, cred eu, a procedat la reținerea infracțiunii de părăsire a locului accidentului chiar și după ce a văzut camerele de luat vederi și fără să țină cont de declarațiile mele, luând în calcul doar depoziția reclamantului. În același timp, am sesizat lipsa de profesionalism, de curaj și imparțialitate a procurorului de la PJ Târgu-Jiu, căruia i-a fost repartizat dosar pentru cercetări, dar a preferat să invoce diverse motive, care nu îi fac cinste în calitate de procuror, pentru a scăpa de dosar. Procurorul trebuia să ancheteze în mod egal cauza, indiferent de statutul social sau poziția cetățeanului implicat. Vreau să scot în evidența înaltă calitate a procurorului de la PCA Craiova, care a tratat imparțial dosarul, cu profesionalism, apelând la specialiști pentru analizarea probelor din dosar. Sunt convinsă că am fost victima unei înscenări, lucru care i se poate întâmpla oricărui cetățean. Prin folosirea unui astfel de individ, oricine se poate alege cu distrugerea imaginii publice, a carierei și chiar a sănătății. Noroc că sunt o persoana puternică, nu cedez așa de ușor și am așteptat ca organele de cercetare penală să își facă datoria după cum, în final, s-a și întâmplat. Sunt convinsă că, dincolo de atâta campanie de denigrare publică a mea, au fost suficienți cetățeni de bună credință care au crezut în nevinovăția mea, unii chiar spunându-mi, chiar de la început, deși eu nu am vrut să cred, că totul a fost o înscenare bine pusă la punct”. Fostul parlamentar susține că acest incident nu au făcut decât să îl întărească și mai mult din punct de vedere moral, dar i-a zdruncinat serios încredere în oameni.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here