Foştii şefi ai Medserv Min, cercetaţi penal pentru contractul încheiat cu Fluerătoru

262

Contractul încheiat în 2011 de către Medserv Min, actuala societate prestatoare de servicii medicale a Complexului Energetic Oltenia, cu Ambuforce, condusă de încătuşatul lider de sindicat Cristea Fluerătoru, a ajuns luna trecută pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Asta în urma unei plângeri penale înaintate de către conducerea Medserv Min, la solicitarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, urmare a unui control al finanţiştilor, realizat în urmă cu două luni în unitatea cu sediul la Târgu-Jiu. Plângerea penală conţine acuze grave la adresa a patru angajaţi ai Medserv Min, aflaţi în conducerea unităţii în anul 2011, pe când societatea presta de altfel servicii pentru SNLO. Este vorba despre fosta directoarea Speranţa Bălan, despre Dan Viaşu, fostul director economic al societăţii, detronat ieri şi din postul de contabil-şef al Medserv, dar şi despre fostul şef Pupăzan şi despre fostul jurist Macavei.

Patru foşti şefi ai Medserv Min vor da cu subsemnatul în faţa organelor de anchetă după ce finanţiştii gorjeni, în urma unui control demarat la unitate, au depistat că aceştia se fac vinovaţi de semnarea unui contract păgubos pentru societate. Contractul în cauză a fost încheiat în urmă cu doi ani cu Ambuforce, firma condusă de sindicalistul aflat acum încarcerat în stare de arest în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, o dată cu trimiterea lui în judecată în dosarul “Miculeşti”, şi a constat în închirierea a patru ambulanţe ale firmei din Motru pentru un preţ ce depăşea banii încasaţi de unitate de la SNLO. Din anul 2011 şi până în prezent s-au oferit astfel către Ambuforce aproape 700 de milioane de lei vechi lunar, o adevărată pagubă pentru unitate. Mai mult, contractul s-a încheiat pentru câţiva ani, mai precis pentru perioada 2011-2014, Medserv Min obligându-se să achite, lunar, firmei sindicale 400 de milioane de lei vechi. Banii s-au dat în acest cuantum până la controlul finanţiştilor care au atras atenţia conducerii Medserv Min că o parte a sumei se oferă în mod incorect. În urma aceleiaşi verificări i s-a indicat conducerii Medserv să ia măsuri urgente pentru recuperarea prejudiciului creat societăţii, prin tragerea la răspundere penală a celor patru vinovaţi, care au semnat contractul păgubos. Este vorba despre Bălan, Viaşu, Pupăzan şi Lucian Macavei, juristul stagiar angajat aici de fosta directoare a societăţii.

Dosarul la Serviciul de Investigare a Fraudelor
Valentin Mogoe, directorul Medserv Min, susţine că luna trecută, mai precis pe 17 august, a înaintat plângerea penală pentru cei patru la Parchetul Local Târgu-Jiu, în legătură cu contractul păgubos cu “Ambuforce”-le lui Fluerătoru. Tot Mogoe este cel care subliniază că de scurt timp dosarul a fost repartizat spre cercetare IPJ Gorj, mai precis Serviciului de Investigare a Fraudelor. Poliţiştii vor fi astfel cei care vor face primele cercetări în dosar, asta după ce paguba a fost deja constatată de cei de la Fisc. “Mi s-a cerut să iau măsuri de genul celor la care am apelat deja. Asta în urma verificării care a scos în evidenţă că prin contractul respectiv Medserv Min a fost prejudiciată cu aproape şapte sute de milioane de lei vechi. Angajaţii în cauză sunt acuzaţi de abuz în serviciu”, a declarat Mogoe, care spune că este obligat, de asemenea, să recupereze banii pierduţi de unitate.

Postul lui Viaşu, desfiinţat
Până însă la finalizarea anchetei, conducerea Medserv Min a luat deja unele măsuri de organizare în cadrul societăţii, asta o dată cu noua organigramă intrată, recent, în vigoare. Pe baza acestei organigrame, postul lui Viaşu a fost desfiinţat, creându-se alte două posturi de şef Birou Zonal. Unul va funcţiona pe zona Motru-Jilţ, postul putând fi ales de Viaşu care este de loc din Motru, sau pe ruta Rovinari-Berbeşti, pus şi acesta la dispoziţia fostului contabil-şef, căruia abia ieri i s-a adus la cunoştinţă schimbările.
Asta şi pentru că, spune Mogoe, Viaşu a lipsit de la serviciu în ultimele 90 de zile. “Viaşu a lipsit motivat, ca să zic aşa, a avut concediu de odihnă, concediu medical, fără plată, a fost şi pe la nişte cursuri de mediator… Nu am avut cum să-i dau hârtia legată de desfiinţarea postului său pe noua organigramă”, a explicat Mogoe.

Curtea de Conturi, în verificări la Medserv Min
Directorul Mogoe spune, de asemenea, că unitatea a fost intens controlată în ultimele luni, fiind vizate, în special, contractele vechi încheiate cu fostul SNLO. Cert este că s-au şi găsit nereguli, unele de natură penală, cum este cea recentă privind contractul păgubos cu Ambuforce.
Legat de acest contract, societatea este obligată, în continuare, să achite banii către firma lui Fluerătoru, şi asta deoarece contractul se finalizează abia anul viitor. Contractul are însă un articol care poate ajuta Medservul, societatea având posibilitatea să renunţe la acesta dacă, între timp, îşi achiziţionează propriile ambulanţe.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here