Foştii ofiţeri SRI, Mecu & Niculescu, miliarde din contracte cu statul

1923

Rezervişti ai serviciilor secrete, cei care până nu cu mulţi ani în urmă îi spionau pe afaceriştii care s-au înfipt precum căpuşele în bugetele companiilor de interes naţional aflate pe teritoriul judeţului Gorj, au identificat multiple oportunităţi de afaceri când încă erau activi şi chiar au atins tangenţial business-ul în punctul de interes numit profit din care s-au alimentat din umbră şi pe vremea când semnau statul de plată la instituţiile statului. La scurt timp după ce au trecut în rezervă, foştii ofiţeri şi-au înfiinţat companii, au deschis afaceri la vedere în ale căror cifre de afaceri se reflectă expresia: „Cine deţine informaţia, deţine puterea”. Lăsând impresia că au rămas oameni-cheie ai serviciilor, fac bani, derulând activităţi în special în domeniul pazei, protecţei şi monitorizării, şi gravitând în jurul unor instituţii publice parazitează efectiv bugetele acestora.

Relaţia Mecu – Shelter Security & Alin Ionescu
Doi foşti ofiţeri SRI, Victor Nicolae Mecu şi Alexandru Marian Niculescu, controlează societatea comercială Team Tg Guard SRL Tg-Jiu, firmă ce activează în domeniul pază şi protecţie, primul, intrat în acţionariatul acesteia după un an de la înfiinţare, fiindu-i cesionate 65% din părţile sociale, iar cel de-al doilea cu 35%.
Societatea a apărut în prim plan, în urmă cu câţiva ani, când toate spaţiile din Gorj ale Loteriei Române au intrat sub monitorizarea şi paza Team Guard SRL. Firma foştilor ofiţeri SRI se lipise ca subcontractant al Shelter Security SRL Bucureşti care încheiase, în 2011, un contract pentru asigurarea serviciilor de pază pentru toate cele o mie de spaţii pe care Compania Naţională Loteria Română (CNLR) le deţinea în toată ţara.
Dacă vă sună cunoscut numele firmei bucureştene trebuie precizat că ea aparţine omului de afaceri gorjean Alin Ionescu, soţul solistei Cristina Spătar, arestat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, sub acuzaţia de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, prin înregistrarea în contabilitatea firmei Shelter Security a unor achiziţii fictive de servicii.
De altfel, şi contractul Shelter Security cu Loteria se află de mai bine de doi ani pe masa organelor judiciare, după ce Curtea de Conturi a descoperit mai multe ilegalităţi la atribuirea şi derularea acestuia. Concret, inspectorii de conturi au constatat că, “Compania de Pază Shelter Security SRL a fost favorizată în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind achiziţionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive.
Cu toate că oferta prezentată de societatea de pază menţionată anterior nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire, CNLR a desemnat-o câştigătoare, încheind contractul pentru achiziţionarea sistemului integrat de securitate în valoare de 45.964 mii lei.
Mai mult decât atât, produsele, serviciile şi software-ul de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au răspuns funcţionalităţilor pentru care au fost achiziţionate şi nu au fost ulterior implementate.
Pe parcursul derulării contractului au fost încheiate două acte adiţionale prin care tarifele de monitorizare şi intervenţie au fost triplate faţă de valoarea prevăzută în contract şi prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu 45% în vederea realizării unor obiective care nu făceau parte din contract.”
facsimil 1Referitor la subcontractarea serviciilor către Team Guard, dar şi către altă firmă de protecţie şi pază din ţară, Curtea de Conturi a relevat în raportul de control că aceasta s-a făcut contrar prevederilor contractuale, “ceea ce a condus la plata unor servicii de pază ale căror tarife au fost mai mari cu 50% faţă de cele practicate pe piaţă, în aceste condiţii, valoarea totală estimată a prejudiciului adus CNLR a fost în sumă de 44.144 mii lei”.
Pentru paguba de peste 10 milioane de euro creată CNLR, dar şi altele constatate de Curtea de Conturi, s-a constituit un alt dosar penal din multele intitulate de presă “Loteria”.
Acordul firmei foştilor ofiţeri SRL cu societatea Shelter Security s-a reflectat în situaţia financiară a Team Guard, cifra de afaceri a acesteia cunoscând un maxim istoric în acea perioadă – 4,1 milioane de lei.

Profit din contracte cu instituţii publice
Societatea de pază a cuplului de afacerişti Mecu & Niculescu a prestat constant în Gorj, în portofoliul de clienţi regăsindu-se instituţii publice ca AJOFM, Direcţia Agricolă, Direcţia Finanţelor Publice, Poşta Română, Primăria Tg-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuşi” (145.000 de lei), Transloc Tg-Jiu (117.000 de lei).
Anul trecut, în aprilie, Team Guard şi-a extins activitatea şi în judeţul vecin după ce i-a fost atribuit, fără licitaţie, contractul pentru asigurarea pazei la Spitalul de Urgenţă Petroşani în valoare de 158.000 de lei.
Firma pare că şi-a consolidat relaţiile în zonă deoarece, de la începutul acestui an apare ca subcontractant al firmei Axis Corporate Security SRL pentru serviciile de pază la minele Petrila şi Paroşeni. Trebuie precizat că AC Security a câştigat un contract pentru furnizarea acestor servicii structurilor din subordinea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA pentru următorii trei ani a cărui valoare se ridică la suma de 6.638.853 lei. Presa a scris la momentul respectiv că firma Axis Corporate Security SRL Deva aparţine lui Ionuţ Rudeanu, ginerele co-preşedintelui PNL, Vasile Blaga.

comisariatFirma foştilor ofiţeri SRI păzeşte o unitate militară
Unul din cele mai ciudate contracte, în ideea că un SRL păzeşte o unitate militară, este cel încheiat de Team TG Guard cu Consiliul Judeţean Gorj pentru paza Centrului Militar Gorj. Straniu şi totuşi legal având în vedere că Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare prevede în mod expres că paza sediilor centrelor militare (comisariatelor – n.r.) se suportă din bugetele administraţiei publice locale, astfel, pentru anul în curs Centrul Militar Gorj a cerut consiliului judeţean, printr-o notă de fundamentare, suma de 76.000 de lei pentru achitarea serviciilor de pază, sumă care a fost aprobată.
facsimil 21facsimil 2Asociatul minoritar al societăţii, Marian Niculescu se laudă că încă mai are relaţii în serviciile secrete, spun unele surse, deşi există informaţii că nu s-a bucurat de notorietate şi glorie cât a activat în SRI, trecând mai degrabă ca un ofiţer obscur, la fel ca şi partenerul său de afaceri, intrat în sistem din cadrul MApN.
agent paza teamPână să simtă mirosul banilor în Team TG Guard, cei doi foşti ofiţeri SRI au mai cochetat cu afacerile, fiecare deţinând de-a lungul anilor şi alte societăţi comerciale care n-au reuşit însă să se evidenţieze în vreun domeniu de activitate.

Tranzacţii financiare suspecte?
Afacerile foştilor ofiţeri SRI, Mecu şi Niculescu, s-au întrepătruns într-o vreme cu ale business-women Elena Irina Zorilă, patroana falimentarei Comzor. În urmă cu trei ani, Team Guard a contractat un credit bancar pe care l-a garantat, printre altele şi cu 9 bilete la ordin în sumă de 27.000 de lei, emise cu numere consecutive, toate într-o singură zi, 23 mai 2011, cu doar patru zile înainte ca ofiţerii afacerişti să contracteze creditul, de către SC Best Bakery Ingredients SRL, o altă firmă a femeii de afaceri, Zorilă. După exact doi ani de zile, în iulie 2013, aceasta a cerut intrarea în insolvenţă a societăţii.
A.Stoica

2 COMENTARII

  1. Intrucat societatea Team TG Guard din Tg. Jiu nu are legatura cu Team Guard SRL din Bucuresti, va rugam sa scrieti corect numele societatii si totdata sa precizati clar in articol ca nu este vorba de Team Guard in Bucuresti.
    Acelasi lucru l-am solicitat acum mai multi ani organelor de politie si acestea au luat masuri pentru schimbarea denumirii firmei in Team TG Guard, aceasta avand initial acelasi nume ca al nostru (Team Guard).
    Multumesc pt intelegere.

  2. am lucrat la firma team tg.guard 11 luni si am fost pacalit din 168 de ore cit trebuia sa fac am prestat 250 290 de ore si bani luam 800 lei esalonat la 2 3 luni si cind mieam, cerut dreptu sa am si ieu un liber mea cautat un motiv si ma fortat sami bag demisia de la paza .ag paza ion caramitru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here