Fosta șefă a APIA Gorj, aproape de verdictul instanței

575

Câțiva martori mai sunt de audiat în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Delia Petrescu, fostă Mercioiu, după care aceasta, dar și ceilalți inculpați, vor putea afla verdictul pe care îl va da instanța de judecată. La termenul de ieri din proces magistratul Gheorghe Constantinescu a audiat patru martori, printre care un medic veterinar, dar și doi proprietari de oi, care, în trecut, au cumpărat peste 50 de mioare de la Mihail Petrescu, tatăl fostei directoare, inculpat și el în dosar. Ciobanii au povestit cum au cumpărat oile de la Petrescu, având probleme în a-și aminti numele acestuia, oi pe care după ce le-au luat cu 200 de lei bucata le-au sacrificat pe motiv că s-ar fi îmbolnăvit.

Animalele nu au fost ținute nici de Petrescu prea mult timp, așa cum a povestit medicul veterinar audiat în dosar, acestea fiind vândute pe motiv că proprietarul era prea în vârstă pentru a se mai ocupa de ele. În realitate, oile erau bune pentru încasarea subvențiilor oferite de APIA Gorj, acolo unde directoare era chiar Delia Mercioiu, tatăl acesteia fiind acuzat că a luat subvenții de la stat fără să dețină o suprafață de 42 de hectare pe raza comunei Padeș, așa cum declarase în documentele depuse pentru a primi banii, aproape 70.000 de lei. Teoretic, oile pășteau pe pășunea care exista în acte, dar, practic, ele au fost ținute timp de câteva luni pe diferite suprafețe, DNA menționând în rechizitoriul înaintat instanței că Petrescu nu era proprietar de teren.
Conform anchetatorilor, o angajată a APIA de la Motru, Otilia Arjocu, implicată și în alte dosare penale, a cerut la Primăria Padeș o adeverință pentru cele 42 de hectare, aceasta completând și semnând cererea în numele lui Petrescu, ajutându-și astfel șefa de la Târgu Jiu. Cererea a fost depusă ulterior de Petrescu la sediul APIA Gorj, unde șefă era fiica sa, dosarul fiind aprobat fără probleme. Problemele au apărut ulterior, când organele de anchetă au luat la purecat activitatea lui Arjocu, așa ieșind în evidență inclusiv faptul că adeverința falsă a fost semnată de agentul agricol Haralambie Stoicănel, dar și de viceprimarul Ion Băloi, trimiși și ei în judecată în acest dosar și pasibili de o condamnare pentru fals intelectual și complicitate la înșelăciune și la folosirea unor documente false ori inexacte pentru a obține pe nedrept fonduri europene.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here