Fost şef al AVAS audiat în dosarul Șova – Ciurel – Cristea

376

Fostul șef liberal al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu a trebuit să se prezinte ieri la Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi audiat în dosarul penal în care procurorii îi anchetează pe foștii șefi de la complexele energetice Turceni și Rovinari, Dumitru Cristea și Laurențiu Ciurel, dar și pe fostul ministru Dan Șova, a cărui casă de avocatură a derulat contracte cu cele două companii de stat. Atanasiu a trebuit să vină la DNA pentru a le explica procurorilor care erau procedurile prin care fosta Societate de Închidere Conservare Mine SA Târgu-Jiu putea să își recupereze din datorii prin primirea unor pachete de acțiuni, așa cum prevede legea, foștii directori de la Rovinari și Turceni plătind sume de bani însă, în locul acțiunilor respective. Transferul de acțiuni se făcea în baza unei legi din 2005, lege prin care s-a reformat fosta Companie Națională a Lignitului Oltenia și care muta la ICM mare parte din datoriile pe care le avea la buget fosta unitate de stat.

Atanasiu a condus AVAS între 2006 și 2008, iar în 2007 fosta ICM a intrat în insolvență, fără să reușească să devină acționar al celor două complexe energetice. Lichidatorul judiciar le-a cerut producătorilor de energie sume de bani, de ordinul miilor de miliarde de lei vechi, bani care au fost virați în conturile firmei falimentare, anchetatorii încercând acum să afle dacă operațiunea a fost legală și ce s-a întâmplat cu acei bani, fostul șef al AVAS trebuind să explice care erau procedurile în asemenea situații. “Eu le-am spus ceea ce am fost întrebat, respectiv cum se luau deciziile, care era mecanismul de acordare a mandatelor celor din AGA şi consiliile de administraţie şi care erau procedurile. Tot ce pot să vă spun, din punctul meu de vedere, este încă un caz elocvent de faptul cum statul se complică să-şi mute banii dintr-o parte în alta. Concret, o societate cu capital integral de stat, respectiv Societatea Naţională de Închidere de Mine, vroia să devină acţionară la alte două companii la care statul era tot acţionar. În final, ce am înţeles eu, este că administratorul judiciar de la societatea de închidere de mine a luat banii de la complexele energetice pentru că nu s-a făcut transferul de acţiuni în cuantumul datoriilor care s-au făcut în momentul divizării SNLO Oltenia”, a spus Atanasiu la finalul audierilor.
În privința contractelor pe care complexele de la Turceni și Rovinari le-au derulat cu Casa de Avocatură Șova și Asociații, Teodor Atanasiu a menționat că nu a avut nicio legătură cu acele contracte, neexcluzând posibilitatea ca Șova să fi derulat contracte în perioada respectivă și la AVAS. În dosarul aflat în lucru la DNA, procurorii îi cercetează penal atât pe Dan Șova, dar și pe foștii directori Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, cel din urmă fiind acuzat că ar fi prejudiciat unitatea cu peste 70 de milioane de lei. Cei doi foști directori au încheiat contracte cu firma lui Șova fără să respecte atribuțiile pe care le aveau și în detrimentul unităților de stat pe care le conduceau, după cum dau de înțeles anchetatorii, contractele de asistență juridică derulate de casa de avocatură a fostului ministru cu Rovinariul și Turceniul fiind de circa 3,5 milioane lei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here