Fost primar de municipiu, dat în judecată de UAT pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 420.000 de lei

2157

Fostul edil liberal al municipiului Motru, Gigel Jianu, a fost dat în judecată de UAT-ul pe care l-a condus până la finalul lunii septembrie pentru recuperarea unei sume de 420.446 de lei cu titlu de penalități, la care se adaugă cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare, ce au fost plătite de unitatea administrativ teritorială municipală. Totul, ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale prin neplata la termen a lucrărilor de investiții contractate și a accesoriilor legale aferente sumei solicitate. Practic, suma pe care o cere primăria fostului edil s-a constituit drept prejudiciu, lucru constatat de auditorii Camerei de Conturi Gorj.

• Dosarul, pe rolul Tribunalului Gorj
• Primăria Bolboși a dat fostul primar în judecată pentru fapte similare și câștigat deja pe fond
•Prejudiciul adus Primăriei Motru depășește un milion de lei

Liberalul Gigel Jianu, președintele PNL Motru, ar putea achita acești bani din propriul buzunar, dacă instanța de judecată îi va da dreptate UAT Motru și va reconfirma raportul de control al Camerei de Conturi Gorj, realizat la primăria municipală în perioada 2 aprilie 2019-30 mai 2019.
De altfel, raportul de audit financiar nr.20681 a fost urmat pe 5 iulie 2019 de Decizia nr.47 care stabilea că s-a adus un prejudiciu primăriei în valoare de peste 420.000 de lei reprezentând penalități, cheltuieli de judecată și executare care au fost plătite de UAT ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale prin neplata la termen a lucrărilor de investiții contractate.
S-a impus astfel primăriei să recupereze banii până pe 29 noiembrie 2019 lucru care nu s-a întâmplat, deși neurmărirea celor stabilite în decizie de către conducerea primăriei se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă, iar dacă fapta a fost comisă din culpă doar cu amendă.

A contestat, dar a pierdut
Edilul Jianu, în funcție la acea dată, nu putea să se sancționeze singur, ci a contestat raportul Camerei de Conturi Gorj. Contestația depusă pe 24 iulie 2019 a fost respinsă de Comisia de soluționare a contestațiilor în octombrie 2019. Contestația a suspendat executarea măsurilor dispuse în punctul II din Decizia nr.47, până la soluționarea ei de Comisia mai sus menționată.
Camera de Conturi Gorj îi mai oferă însă primăriei un răgaz să recupereze prejudiciul, până în 31 martie 2020, lucru care nu s-a întâmplat nici în lunile următoare, deși Jianu și-a încetat mandatul în luna octombrie. Drept urmare, primăria a depus cerere de chemare în judecată a ex-primarului Jianu pe care îl consideră vinovat pentru prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, care nu a fost recuperat nici în prezent. Procesul se va judeca la Tribunalul Gorj și este primul dintr-o serie de litigii care vor urma, asta deoarece sunt și alte sume care trebuie recuperate de instituția publică, toate fiind prejudicii aduse bugetului local.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here