Fost ministru: Au distrus, intenționat, termocentrala, ca să nu mai poată fi repornită

2250

Termocentrala Mintia nu a fost conservată corespunzător, susține senatorul Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, în ziarul Național.ro.

Acuzația este confirmată și de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, care a și făcut plângeri penale împotriva desemnării unei firme de turism pentru mentenanța turbinelor.
Termocentrala a fost scoasă la vânzare cu preț de pornire de 91 milioane de euro, în condițiile în care doar terenul și grupul Ziomar valorează 60 milioane de euro. ,,După ce ministrul Virgil Popescu a decis să oprească activitatea Termocentralei Mintia, în martie 2021, pentru conservarea acesteia a fost selectată Energetica Tour, o firmă de turism a sindicatului Federația Energetică. Aceasta a angajat 40 de oameni, dar inițial, în cei 40 de oameni, nu era niciun fost angajat al Mintiei, care să știe să facă manevrele de rotire a turbinelor”, spun sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara. Național.ro: ,,Abia după ce am făcut noi scandal și plângeri penale, au adus trei salariați, pe care i-au pus în octombrie să rotească turbinele. Au și filmat, ca să aibă dovada că le-au rotit. Practic, au vrut să câștige timp ca să treacă șase luni de zile de conservare, pentru că, după aceea, se putea face acea retragere definitivă din exploatare și nu mai erau obligați să facă nicio conservare. Și acum ei pot invoca faptul că din decembrie 2021 încoace nu au mai făcut conservare pentru că în 9 decembrie ministerul a retras-o definitiv din exploatare”, a afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta a arătat că termocentrala Mintia ar putea fi repornită cam în 3 luni, exact când vine sezonul rece. Totodată, acesta semnalează că la Mintia se poate relua oricând producția pe gaze, pentru că există un grup care produce pe gaze 200 de MW.

Au vândut țeavă de 800.000 de euro ca să plătească paza
,,În septembrie anul trecut, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara a scos la licitație țeavă de la Mintia în valoare de 800.000 de euro. Potrivit acestuia, banii obținuți au fost utilizați pentru plata firmelor ce asigură paza și mentenanța la Mintia, dar și către ANAF. Licitația pentru vânzarea termocentralei Mintia este programată pentru 15 iulie 2022. Prețul de pornire este 91 milioane de euro, iar activul este compus din 5 grupuri energetice, 3,3 milioane m.p. teren și construcții, precum și bunuri mobile și echipamentele aferente”, a mai relatat publicația menționată.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here