Fost director Minprest, condamnat la 100 de zile de muncă în folosul comunității

5887

Cristinel Aurelian Vișan, fost director general al Minprest Serv SA Rovinari, a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare, pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a pretins 10.000 de euro, susținând că poate aranja un concurs la ISU Gorj, pentru un post de șofer. Pedeapsa nu este cu executare, fiind suspendată pe un termen de supraveghere de trei ani.
În acest timp, fostul director este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, „cu prioritate, în cadrul UAT Târgu Jiu – S.C. Edilitara Public S.A. sau Direcția Publică de Patrimoniu Târgu Jiu”, pe o perioadă de 100 de zile. „Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Vișan Aurelian Cristinel”, a decis, joi, instanța.
În același dosar a fost condamnat și Alin Bîrcă, angajat al aceleiași societăți, tot sub acuzația de trafic de influență. El primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de trei ani. Acesta va trebui să muncească în folosul comunității pe o perioadă de 110 zile.
Vișan a fost numit în urmă cu trei ani, în funcția de director general Minprest, cu un mandat de patru luni, până la data de 1 iulie 2020.

Șpagă în rate
Denunțătorul, fost angajat Minprest, le-a spus anchetatorilor că a dat mai întâi 2.000 de euro, apoi i s-au cerut alți bani.
„În data de 10.08.2022, cu o zi înainte de data stabilită pentru proba scrisă, martorul denunţător a fost contactat din nou de către suspectul B.A., care i-a solicitat ca în ziua examenului să aducă încă 3.000 de euro pentru a-i da suspectului V.A.C., care, la rândul său, să-i împartă cu restul comisiei de examinare. În data de 11.08.2022, martorul denunţător a mai remis celor doi suspecţi suma de 3.000 de euro. Tot în data de 11.08.2022, după susţinerea examenului, martorul denunţător a fost contactat din nou de către suspectul B.A., care i-a mai solicitat încă 2.000 de euro, iar în seara zilei respective acesta s-a întâlnit cu cei doi suspecţi la o terasă din municipiul Târgu-Jiu, unde martorul denunţător a înmânat suspectului V.A.C. suma de 2.000 de euro.
Cei doi suspecţi, care au pretins suma de 10.000 de euro, din care au primit suma de 7.000 de euro de la martorul denunţător, asigurându-l pe acesta că vor interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere în cadrul I.S.U. Gorj, pentru a-l ajuta să promoveze concursul pentru ocuparea unui post de şofer în cadrul instituţiei respective, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzute de art. 291 alin. 1 din Codul penal.
În data de 24.02.2023, au fost ridicate documente legate de concursul organizat de I.S.U. Gorj în anul 2022, la care s-a făcut referire”, a transmis, la vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore. Ulterior au stat aproape două luni în arest la domiciliu și mai apoi au fost plasați sub control judiciar.
Bărbatul care a plătit pentru postul de șofer nu a promovat concursul.
Tribunalul Gorj a dispus confiscarea „de la fiecare inculpat, echivalentul în lei, a sumei de câte 3.500 euro”, bani pretinşi de la martorul denunţător, înainte de formularea denunţului.
Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here