Fost deputat de Gorj, despăgubiri de la CEDO. „I s-a încălcat dreptul la exprimare”

4323

Fostul premier și deputat de Gorj, Victor Ponta, condamnat pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi miniştri, a obţinut câştig de cauză, marţi, în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, fostului premier i-a fost încălcată libertatea de exprimare, după ce a fost obligat de Tribunalul București, în urmă cu cinci ani, să-i plătească fostului ministru delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, daune de 10.000 de lei, pentru afirmații defăimătoare pe Facebook.
„Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”, indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg, concluzionând că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Istoria dosarului
Într-o postare de pe Facebook din februarie 2016, Ponta spunea că l-a demis pe Lucian Isar, care ocupa funcţia de ministru pentru relaţia cu mediul de afaceri, după ce a fost informat de serviciile secrete despre intenţia acestuia de a cere mită de la o firma americană.
„În aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România”, susținea atunci Victor Ponta.
Considerând aceste afirmaţii ca fiind „false şi defăimătoare”, soțul Alinei Gorghiu a depus o plângere împotriva lui Ponta şi a obţinut condamnarea acestuia.
În timpul procesului, Ponta a explicat că declarațiile sale aveau la bază informații pe care le-a primit de la organismele specializate și că ele trebuiau privite „ca un discurs politic”, care era protejat de Convenție și de jurisprudența Curții.
În plus, CEDO a constatat că instanțele din România nu i-au permis lui Ponta să propună anumiți martori. „Solicitându-i reclamantului să demonstreze că declarațiile sale erau adevărate, refuzându-i în același timp posibilitatea efectivă de a prezenta probe în apărarea sa, instanțele române și-au depășit marja de apreciere. Curtea a reținut că instanțele interne nu au pus în balanță dreptul lui Lucian Isar la respectarea reputației sale cu dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și că lipsa unui astfel de exercițiu de echilibrare era în sine problematică din punctul de vedere al articolului 10 din Convenție”, au menționat judecătorii Curții pentru Drepturile Omului.
Drept urmare, organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat, marți, România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro, bani ce reprezintă prejudiciul material pe care l-a suferit fostul premier.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here