Formaţiunile de gheaţă se restrâng

218

Potrivit Cameliei Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, în bazinul hidrografic Jiu, formaţiunile de gheaţă existente pe râuri au fost în diminuare, restrângere, până la eliminare, mai ales pe cursurile de apă situate în bazinul superior şi mijlociu. Pe fondul temperaturilor pozitive, în acest moment, este asigurată scurgerea apei prin masa gheţii, fără probleme asupra cursului de apă.

Conform buletinelor hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, precum şi a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administraţiei Naţionale “Apele Române”, în aceste zile, debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării din amonte. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor vor fi în diminuare şi restrângere. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele şi nivelurile pe râul Jiu au fost staţionare şi uşor variabile cu tendinţă de scădere în bazinul superior şi în creştere în restul bazinului, cu precădere în sectorul inferior, datorită efectului cumulat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor înregistrate, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării din amonte, situându-se sub COTELE DE APĂRARE.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here