Forfotă mare la Serviciul de Paşapoarte! Salariaţii primesc zilnic chiar şi peste 60 de cereri

285

Salariaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj sunt în plină activitate, dat fiind faptul că în această perioadă gorjenii veniţi din străinătate se bucură de concedii de odihnă. Media cererilor venite, zilnic, din partea gorjenilor pentru eliberarea paşapoartelor se situează în jurul cifrei de 60, în lunile de extra-sezon numărul acestora fiind unul la jumătate.

Datorită faptului că mulţi gorjeni care lucrează în afara graniţelor ţării se întorc acasă pentru petrecerea vacanţei alături de familie, sediul SPCEEPS Gorj a fost luat cu asalt pentru înnoirea paşapoartelor. În această perioadă, sunt primite zilnic, puţin peste 60 de cereri de eliberare de paşapoarte temporare sau electronice.
“Au fost zile, puţin totuşi, când am primit cereri şi pentru eliberarea a 100 de paşapoarte. Media zilnică în sezonul de vară şi, mai ales, în luna august, se situează undeva la 60 de cereri. Cele mai multe cereri sunt pentru eliberarea de paşapoarte temporare, şi asta deoarece oamenii se grăbesc, concediul este scurt, şi trebuie să se întoarcă înapoi la locul de muncă din străinătate. În zilele din lunile de extra-sezon media cererilor primite este de 30”, a declarat Marcel Lungu, şeful SPCEEPS Gorj. Datorită numărului mare de solicitări venite din partea gorjenilor, şi salariaţii SPCEEPS Gorj intră pe rând în concediu.

Preţuri de 222 şi 292 de lei
Conform unei situaţii emise de SPCEEPS Gorj, în primele şase luni ale acestui an, au fost eliberate aproape 3.000 de paşapoarte, dintre care peste 2.000 au fost electronice, restul fiind temporare. Paşapoartele temporare se eliberează în decurs de doar două ore, preţul lor este de 222 de lei, având însă o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, de la depunerea cererii, se eliberează în 14 zile calendaristice. Preţul unui paşaport electronic este de 292 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minorii sub şase ani.

Livrare prin Poşta Română
Compania Naţională Poşta Română distribuie începând cu data de 1 aprilie, paşapoartele către persoane fizice, în urma câştigării unui contract cu o valoare estimată de 495.000 de lei. Livrarea paşapoartelor electronice la domiciliul destinatarilor este asigurată în toate localităţile din România, în maximum 48 de ore de la preluarea acestora de la sediul Direcţiei Generale a Paşapoartelor. Destinatarii sunt informaţi, în prealabil, printr-un SMS. La livrare, salariatul poştal solicită destinatarului deschiderea plicului şi verificarea datelor din paşaport. În cazul în care datele corespund, salariatul încasează de la destinatar, pe bază de factură, tariful de 7,97 lei. De la introducerea acestui serviciu, aproape 40 de gorjeni au optat pentru primirea paşaportului prin intermediul serviciului de curierat oferit de Poşta Română.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here