Fonotecă pentru nevăzători, la Biblioteca Judeţeană Gorj

254

player_daisy_victor_reader_2Persoanele nevăzătoare din municipiul Târgu-Jiu şi nu numai, care iubesc literatura şi lectura (în ciuda faptului că accesul lor la operele scrise este foarte greu de realizat), vor avea posibilitatea să intre în contact cu lumea literară, printr-un format imprimat, accesibil la Biblioteca Judeţeană Gorj.

Este vorba despre o fonotecă ce a fost posibil de realizat în urma unei donaţii din partea Fundaţiei Cartea Călătoare din Focşani, în cadrul proiectului naţional “Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere”. Acest proiect este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichestein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. În principiu, la Biblioteca Judeţeană Gorj au fost donate două aparate Daisy care pot citi un anumit format audio şi care oferă utilizatorilor o libertate mai mare. Astfel, „o carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită. Folosind un player de acest fel, cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii, poate sări la o anumită pagină, poate sări la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară sau să citească cu viteză variabilă”. Discurile în acest format pot fi împrumutate la domiciliu, cu tot cu playere, printr-un contract de custodie.

Cărţi pe toate gusturile

În prezent se găsesc două astfel de aparate la Biblioteca Judeţeană, care sunt donate de această fundaţie, şi care costă 340 euro fiecare.

Aportul bibliotecii în realizarea secţiei pentru persoanele nevăzătoare constă în achiziţionarea a nu mai puţin de 96 de cărţi în format Daisy, care înseamnă 65 de titluri, o parte din ele fiind dubluri. Este vorba despre beletristică pentru toate vârstele. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene Gorj, Olimpia Bratu, în cazul în care aceste cărţi au impact, vor mai fi achiziţionate şi altele. Acestea au costat, în total, 2 435 lei.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here