Fondurile de la Guvern, împărţite politic în incinta IŞJ Gorj – ,,Portocaliii” Mitescu, Paralescu şi Vâlceanu, ordonatorii politici ai banilor pentru şcoli

94

deschidereCei aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi ce vor fi oferiţi, săptămâna acesta, de Guvern pentru plata lucrărilor la unităţile şcolare din Gorj vor fi daţi, cu precădere, firmelor ,,de casă” ale PD-L, care au executat sau încă lucrează pentru reabilitarea spaţiilor de învăţământ din judeţ.

Cel puţin aceasta este concluzia reprezentanţilor PSD din învăţământul gorjean care susţin că fondurile nu vor ajunge decât la anumite şcoli, banii fiind împărţiţi strict pe culoare politică. Cert este însă că, în mod bizar, sâmbătă dimineaţa, în incita Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, inspectorul şcolar general Justin Paralescu, adjunctul său Gheorghe Mitescu şi pedelistul, om de afaceri, Dan Vâlceanu, făceau liste pentru distribuirea banilor.

Sâmbătă dimineaţă în sediul IŞJ Gorj se muncea de zor. Se făceau liste pentru distribuirea banilor pentru şcoli ce vor veni de la Guvernul Boc. Până aici nimic anormal, până la participarea însă, la şedinţa de împărţire a banilor, a lui Dan Vâlceanu, pedelist apropiat actualei echipe de conducere din PD-L Gorj, realizată în jurul lui Ionel Manţog. Ce căuta Dan Vâlceanu, dimineaţa, în sediul IŞJ Gorj, ne-a lămurit adjunctul Mitescu.

“Dan Vâlceanu a venit la Inspectorat să bea o cafea, nu are legătură cu banii pentru şcoli. Care este problema că este sâmbătă..”, a declarat, uşor iritat, Mitescu. Prins pe picior greşit acesta a recunoscut însă că se află sâmbătă în sediul IŞJ Gorj, alături de Paralescu şi Vâlceanu, şi că întocmeşte întradevăr o listă privind distribuirea banilor către şcoli. ,,Vedem ce şcoli au datorii la lucrări. Trebuie făcută o listă cu aceste unităţi de învăţământ dar, vă garantez, că nu va fi colorată politic. Eu şi Paralescu facem politica şcolii, Vâlceanu face politica lui.. oricum el a venit la o apă minerală”, a completat Mitescu, menţionând că în meniul oferit tânărului pedelist s-a aflat nu numai cafea ci şi o apă minerală.

Menţionăm însă că inspectorul adjunct, Ion Işfan, nu a fost chemat să îşi dea măcar cu părerea despre distribuirea banilor către şcoli, deşi este salariat al IŞJ Gorj şi se află în aşa-zisa echipă de conducere a instituţiei. Locul lui Işfan, inspectorul fiind nesuportat deoarece este membru PSD, a fost luat însă de Vâlceanu, trimis aici cu instrucţiuni clare de la partid.

Directorii de şcoli, la mâna lui Paralescu

Cei trei pedelişti au mai luat în discuţie o listă, cea a directorilor de şcoli cărora săptămâna acesta le expiră mandatul. Aproape 80% dintre directorii unităţilor de învăţământ din Gorj au fost numiţi pe bază de delegaţie de către inspectorul general. În locul delegaţiilor odată expirate, managerii trebuie să intre în posesia altora care vor fi aprobate numai de către inspectorul Paralescu, singurul care poate face, conform legii acest lucru. Directorii ajung la mâna pedelistului Paralescu, iar rămânerea lor pe funcţii depinde de culoarea lor politică. Câţi dintre actualii directori de şcoli vor mai rămâne pe funcţii nu se ştie, cert este doar că vor trece prin pixul lui Paralescu dacă îşi vor funcţia. ,,Luni nu se vor opera schimbări de directori la şcoli, dar la începutul anului şcolar, cu siguranţă, unii dintre actualii posesori de delegaţii nu le vor mai avea”, a confirmat Mitescu.

Pe 31 august şi delegaţiile lui Mitescu şi a lui Paralescu vor expira, ei urmând să fie numiţi doar printr-un ordin al ministrului Educaţiei.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here