Fonduri de sute de mii de euro pentru agricultorii gorjeni

312
fermaSăptămâna viitoare, mai exact pe 15 aprilie, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj dă startul campaniei de depunere a dosarelor pe Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”. Aceasta este singura măsură realizată la Gorj, dar şi la nivel naţional, prin intermediul DADR.

Campania de depunere a dosarelor pentru fermierii gorjeni care vor să acceseze fonduri prin Măsura 141 se va încheia la data 14 mai. Acest ajutor este extins pe o perioadă de cinci ani de la aprobarea proiectelor. „După ce verificăm dosarele, fermierul va primi anual câte o mie cinci sute de euro. După primii trei ani, vom face o verificare, iar dacă proiectul nu s-a respectat şi ferma nu s-a mărit, nu mai acordăm suma de o mie cinci sute de euro şi în ultimii doi ani, iar banii daţi pe primii trei ani nu se vor lua înapoi”, a declarat Aurel Tomescu, director coordonator al DADR Gorj.
Prea puţine neaprobate
Măsura 141 a început să fie accesată încă de anul trecut, la nivelul judeţului Gorj, înregistrându-se 59 de cereri, însă doar 54 de dosare au fost aprobate. „Acum, noi am făcut informarea producătorilor, şi aşteptăm să fie depuse proiectele. Avem la dispoziţie peste patru sute de mii de euro, bani alocaţi pentru toţi cei cinci ani pentru fiecare dosar depus şi acceptat. Anul trecut, cele mai multe dosare proveneau din localităţile de sub munte, cum ar fi Padeş, Polovragi, Novaci, dar şi din Prigoria şi Drăguţeşti. Foarte multe dosare au fost pe ferme de albine şi zootehnice”, a adăugat Tomescu. Acesta este optimist şi crede că numărul de dosare ce vor fi primite şi analizate în campania din 2010 pe Măsura 141 să se apropie de numărul de 200.
Condiţii de acceptare a dosarelor
Agricultorii gorjeni trebuie să ştie înainte de a-şi depune dosarele pentru a obţine finanţare pe Măsura 141 că este necesar să aibă vârsta sub 62 de ani, exploataţia deţinută să fie pe teritoriul ţării, să fie înscrişi în Registrul Agricol sau în cel al Fermelor. „După depunerea proiectelor ca şi persoane fizice, fermierii din Gorj trebuie să devină, conform legilor în vigoare, producători autorizaţi. De precizat, că doar o persoană din cadrul unei gospodării poate primi suma de o mie cinci sute de euro lunar”, a completat Aurel Tomescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here