Fondul Proprietatea: CE Oltenia va trebui supus unei restructurări semnificative

3247

Fondul Proprietatea, care deține 21,56% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia, a evaluat planul de restructurare a companiei. Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, consideră că, „din punct de vedere operațional”, nu se justifică să investească suplimentar în companie.
„CE Oltenia este de câțiva ani un subiect foarte dificil de abordat. Noi, în calitate de manageri de investiții, responsabili de banii care aparțin acționarilor noștri, vrem să generăm randamente, așadar analizăm constant modalități de generare a unor venituri pozitive bazate pe resursele care ne sunt disponibile. CE Oltenia este o companie care are dificultăți financiare și va trebui să fie supusă unei restructurări semnificative – și subliniez semnificative – pentru a o pune din nou pe picioare, să genereze profit și, în cele din urmă, să valoreze ceva”, a declarat șeful de portofoliu al FP, pentru profit.ro.
Comisia Europeană are îndoieli cu privire planul de restructurare a companiei energetice, așa că a deschis o investigație aprofundată. Ulterior, CE Oltenia a anunțat că discută cu acționarul minoritar Fondul Proprietatea şi cu importante instituţii bancare, pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie la efortul de restructurare.
„Pe baza permutațiilor pe care le-am văzut și le-am analizat, cred că este foarte dificil să ne așteptăm la o rentabilitate pozitivă din punct de vedere financiar. Noi și Guvernul, în calitate de acționar majoritar, privim acest lucru dintr-un punct de vedere diferit. Noi analizăm din punctul de vedere al unui investitor financiar care dorește să genereze un randament pozitiv al investiției sale, în timp ce Guvernul s-ar putea să nu fie aibă aceleași considerente. Din punct de vedere operațional, nu putem justifica investiții suplimentare în CE Oltenia”, a conchis Johan Meyer.
Investigația derulată de Comisia Europeană va mai dura câteva luni, însă autoritățile promit că va ajuta CE Oltenia să achiziționeze certificatele de emisii până la finele lunii aprilie, fără penalități.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here