Fond special pentru majorarea salariilor mici din CEO

2427

Sute de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au salarii mici, de până la 2.500 de lei, aici fiind inclus și sporul de producție. Ei vor beneficia de o creștere treptată a veniturilor, promite administrația companiei. În acest sens, la nivelul companiei a fost constituit un fond special pentru majorarea celor mai mici salarii din subunitățile miniere.

Cele mai mici salarii le au lăcătușii mecanici, care deși își desfășoară activitatea în condiții foarte grele, nu au mai beneficiat de lefuri majorate substanțial.
Pentru înființarea acestui fond special a fost încheiat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă. „Contractul Colectiv de Muncă al CE Oltenia, încheiat pentru perioada 2018-2020, și-a încetat aplicabilitatea la data de 31 martie 2020. Începând cu aceeași dată, a intrat în vigoare actualul Contract Colectiv de Muncă, înregistrat la ITM Gorj cu nr. 33/30 martie 2020, care aduce în plus următoarele beneficii pentru salariați: creșterea valorii adaosului lunar, de la 300 la 800 de lei; creșterea valorii tichetului de masă, de la 15 la 20 lei; creșterea valorii voucherelor de vacanță, de la 2.080 la 2.230 lei; creșterea valorii cotei de combustibil, de la 600 la 1080 lei; creșterea valorii adaosului pentru sărbătorirea Zilei de 1 Mai, de la 1.100 la 1.300 lei; creșterea valorii adaosului pentru sărbătorirea Zilei Energeticianului, de la 1.100 la 1.300 lei și creșterea valorii adaosului pentru sărbătorirea Zilei Minerului, de la 1.100 la 1.300 lei. Prin Actul Adițional nr.1 la Contractul Colectiv de Muncă a fost majorată indemnizația acordată pe perioada șomajului tehnic cauzat de situația pandemică, adăugându-se la baza de calcul adaosul lunar. Totodată, s-a stabilit acordarea facilităților în bani sau tichete cadou aferente acestei perioade. Prin Actul Adițional nr.2 la Contractul Colectiv de Muncă, în scopul eliminării inechităților salariale, s-a hotărât: acordarea unui spor lunar în valoare de 300 de lei pentru fiecare salariat care nu beneficiază de sporul de producție și alocarea unui fond special pentru majorarea celor mai mici salarii din subunități. Societatea recunoaște și apreciază meritele salariaților săi, fără al căror aport nu ar putea depăși perioada de tranziție în care se află și continuă să le acorde atenția și respectul cuvenit”, a transmis Complexul Energetic Oltenia.

Locurile de muncă, redefinite
În același timp, la nivelul subunităților miniere se vrea o redefinire a locurilor de muncă. Administrația s-a lovit însă de refuzul sindicaliștilor de la FNME, care cred că relocarea cu ușurință a angajaților de la o carieră minieră la alta poate duce la abuzuri. „Prin intenția de redefinire a locului de muncă în interiorul bazinului carbonifer din care face parte cariera, se urmărește, în primul rând, să se garanteze certitudinea neîntreruperii raportului de muncă în acele situații viitoare de reducere naturală a activității miniere. Având posibilitatea de transfer la o altă carieră, pe un post similar în cadrul aceluiași bazin carbonifer, salariații își conservă integralitatea drepturilor. Redefinirea locului de muncă asigură numărul de personal necesar funcționării la capacitate a utilajelor. Având convingerea că scopul acestei intenții ar asigura cele mai bune avantaje pentru ambele părți, iar partenerul social va înțelege raționamentul, conducerea societății rămâne în continuare deschisă discuțiilor pe această temă”, mai susțin reprezentanții Complexului Energetic Oltenia.
Planul de restructurare a CEO vizează închiderea, până în anul 2025, a carierelor miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara și reorganizarea celorlalte subunități. Personalul din cele trei cariere va fi redistribuit.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here