Folclor internaţional, în centrul municipiului Târgu-Jiu

431

Centrul municipiului Târgu Jiu s-a umplut de culoare la debutul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor. Asta deoarece în prima zi a manifestării, reprezentanţii ansamblurilor festivalului au participat la o paradă a portului tradiţional. În fiecare seară, timp de o săptămână, târgujienii se vor bucura de interpretarea celor mai frumoase ansambluri de muzică tradiţională din Algeria, Bulgaria, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi România.

Municipiul Târgu Jiu va găzdui în perioada 18-22 august cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor. La deschiderea festivalului, autorităţile precum şi preşedintele festivalului, Gheorghe Porumbel au avut de adresat câteva cuvinte despre manifestare, precum şi mulţumiri. “E o bucurie, de fiecare dată, să asistăm la aceste întâlniri culturale între reprezentanţii folclorului românesc şi reprezentanţi ai altor ţări şi trebuie să apreciem modul în care participanţii la acest festival au răspuns invitaţiei noastre de a arată gorjenilor tradiţiile, obiceiurile şi portul popular din ţările lor. După cum bine este cunoscut Festivalul Internaţional de Folclor este un eveniment prins în festival (2)Agenda Culturală Anuală a Consiliului Judeţean Gorj. De fiecare dată este organizat sub atenta îndrumare a directorului artistic a Ansamblului Doina Gorjului, Gheorghe Porumbel. După cum a fost anunţat în urmă cu zile bune, ediţia a XII-a se bucură de prezenţa a şapte ţări. Perla sau ineditul acestei ediţii fiind o ţară de pe alt continent. festival (3)Este vorba despre Algeria, care completează frumuseţea şi măiestria cu care ţările europene reuşesc să îşi etaleze tradiţiile populare. Aş vrea să mulţumesc de asemenea partenerilor noştri, Primăria Municipiului Târgu-Jiu şi Instituţia Prefectului Gorj. O colaborare care are ca rezultat ediţia cu numărul XII, pe care mi-o dorim cât mai reuşită.”, a precizat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Ansamblul din Algeria, participare neaşteptată anul acesta
festival (4)Şi preşedintele Festivalului Internaţional de Folclor, Gheorghe Porumbel a avut câteva cuvinte de spus despre membrii ansamblurilor: “Avem chiar mai multe ţări decât speram. Surpriza a apărut cu Algeria şi este foarte plăcută. Ei vin de la un festival similar de la Galaţi şi au întoarcerea acasă abia la sfârşitul acestei săptămâni.”  Grupul din Algeria este format din 19 persoane. Cei prezenţi la festival i-au putut urmări deja în deschidere. Grupul din Bulgaria festival (5)este format din două ansambluri reunite, copii minunaţi din Plevna şi un ansamblu de juniori din Vidin. Grupul din Italia, vine din Sicilia, nu sunt mafioţi. Sunt ca şi ceilalţi deosebiţi. Cei din Macedonia doresc să vadă în Gorj Mănăstirile. Ansamblul din Moldova este prezent şi au făcut deja ca ceilalţi, prezenţă bună în deschidere.  Reprezentanţii Serbiei sunt români de pe valea Timocului.

Manifestare devenită tradiţie
Festivalul Internaţional de Folclor este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina festival (6)Gorjului”, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, precum şi al altor instituţii din municipiu şi judeţ. Devenită deja tradiţie, manifestarea şi-a câştigat de-a lungul anilor o largă popularitate în rândul târgujienilor şi al tuturor gorjenilor, având în acelaşi timp menirea de a promova Târgu-Jiul şi judeţul Gorj ca păstrător al vechilor tradiţii.
festival (7)Festivalul va fi încheiat vineri seara, pe Insulița de pe Jiu, cu un spectacol susținut de către artiștii Școlii Populare din Târgu Jiu și ai Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here