Foi de spitalizare incomplete, rețete eliberate greșit. Sute de mii de lei imputați medicilor și spitalelor

2004

Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Gorj a efectuat, anul trecut, peste 200 de controale la furnizorii de servicii medicale. Spitale, farmacii, medici de familie, cabinete stomatologice sau laboratoare de analize au fost sancționate pentru o serie de disfuncționalități și nereguli. Potrivit președintelui CAS Gorj, Daniel Șurlea, suma imputată acestor furnizori de servicii medicale depășește 660.000 de lei.

Cei mai mulți bani au fost recuperați de la asistența medicală spitalicească. În urma celor 16 acțiuni de control, s-au imputat peste 530.000 de lei.
În schimb, cele mai multe verificări, 97 la număr, s-au făcut la furnizorii de medicamente, unde, în total, s-au imputat peste 10.000 de lei. Totodată, în domeniul asistenței medicale primare, structura de control a CAS Gorj a imputat circa 33.000 de lei, în ambulatoriul de specialitate clinic – 36.879 lei, în ambulatoriul de specialitate paraclinic – 19.931 lei, iar în ambulatoriul de specialitate stomatologic, alți 24.500 de lei.

Principalele deficiențe
Printre abaterile constatate se numără completarea eronată sau incompletă a documentelor medicale. „De regulă, în cazul spitalelor, vorbim despre necompletarea cu toate datele a foilor de spitalizare de zi și spitalizare continuă sau nesusținerea în totalitate a diagnosticelor. De fapt, până la urmă, la asta se rezumă totul. La foile de observație sunt consemnate la rubrica diagnostice secundare și alte diagnostice care nu se justifică prin investigații și tratamente în timpul episodului respectiv de boală. Adică, să zicem că o persoană se internează pentru o răceală pulmonară și consemnezi că are și diabet. Poate că el nu are, dar tu trebuie să dovedești asta prin niște analize și prin medicație, prin tratament. Când te internezi în spital, poți să ai mai multe boli, dar asta nu înseamnă că te plătește Casa dacă nu te tratezi și pentru bolile respective. Punându-i pe lângă diagnosticul principal și alte diagnostice secundare, e un indice, pe care îl crești. Omul are boala respectivă, nu-i asta problema, dar trebuie să-l și tratezi pentru asta. Teoretic, spitalul ar trebui să recupereze acești bani de la medici, pentru că apoi vine Curtea de Conturi și te întreabă de ce nu ai recuperat prejudiciul de la persoana vinovată. Noi nu știm asta, nici nu mai e treaba noastră. Noi avem treabă cu furnizorul de servicii medicale cu care avem contract. De asemenea, medicii nu eliberează, când e cazul, prescripție medicală la externare, adică rețetă, sau modelul de scrisoare medicală pe care îl dau la externare nu corespunde întotdeauna cu cel prevăzut în legislație”, ne-a declarat directorul general al CAS Gorj, Daniel Șurlea.

Sancțiuni și pentru medicii de familie
Nu au fost constatate mari nereguli nici în ceea ce privește medicina de familie. „Iar la medicii de familie, tot la fel, nu avem probleme care să ne ducă cu gândul la infracțiuni sau alte chestii de genul acesta, prejudicieri. Principalele deficiențe se referă la faptul că nu completează cu toate datele formularele care sunt prevăzute de legislație. Am făcut controale și în ceea ce privește programul medicilor de familie, dar nu am constatat probleme în acest sens. Este primul lucru pe care trebuie să-l respecte din contractul cu Casa, prezența la program. Avem toleranță zero în privința lipsei nejustificate de la program. Oricine ne poate sesiza, dacă întâmpină astfel de probleme”, a mai precizat Șurlea.
În total, nu mai puțin de 444 de furnizori de servicii medicale se află în relație contractuală cu CAS Gorj. Sumele imputate au fost recuperate în integralitate.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here