Focar de TBC, într-un bloc din Motru! Locatarii se tem pentru sănătatea lor și cer reabilitarea urgentă a imobilului

5048

Situație gravă într-un bloc din zona T din municipiul Motru. Locatarii imobilului se tem pentru sănătatea lor și a familiei acestora, după ce pe scara blocului s-au înregistrat, în ultimii ani, mai multe cazuri de TBC și chiar un deces. De altfel, în prezent, o locatară în vârstă de 59 de ani se află internată la spitalul din Dobrița, fiind diagnosticată, încă din decembrie, cu TBC. Proprietarii au cerut, insistent, ajutorul autorităților locale, iar, ieri, viceprimarul Cosmin Morega a fost chemat să vadă situația direct la fața locului, oamenii cerând reabilitarea totală a imobilului, pe care îl consideră un focar de infecție cu bacilul Koch.

În apropierea Parcului Minerul din Motru există blocul C4 unde, pe o singură scară, s-au înregistrat mai multe cazuri de TBC, ultimul soldându-se cu un deces, asta cu un deceniu în urmă. Alți locatari s-au îmbolnăvit apoi și au intrat pe tratament, iar din decembrie E.C, o femeie de 59 de ani este internată la Dobrița ca suferindă de TBC.
Locatarii au cerut autorităților municipale sprijin pentru reabilitarea garsonierei femeii, oamenii dorind curățarea pereților locuinței acesteia până la tencuială, refacerea acestora, dezinfecția și igienizarea locuinței bolnavei, dar și a casei scării, având în vedere că în scurt timp, pacienta va fi externată din spitalul de la Dobrița, starea de sănătate îmbunătățindu-i-se.

Nu sunt bani!
Din păcate, solicitările vecinilor au rămas fără răspuns, autoritățile neluând în calcul pericolul la care sunt supuși zece copii, o gravidă și alți zeci de adulți care locuiesc în cele 20 de apartamente de pe scară. Nu scapă de pericol nici cei din vecinătatea scării și nici cei care vin în vizită la vecinii lor.
Două proprietare au fost în audiență la primarul localității, dar au primit un răspuns negativ, femeile motivând că edilul le-a spus că instituția nu are bani pentru o astfel de investiție, chiar dacă cazul este unul social. De altfel, și asociația de proprietari a făcut un demers similar, în scris, autorității municipale, având în vedere că persoana în cauză C.E. are un venit de doar 140 de lei lunar, ajutor social, lucru care permite autorităților să aloce maxim 3000 de lei ajutor de urgență ori o sumă mai mare, cu sprijinul CL Motru.
Primarul Gigel Jianu și-au adus aminte, ieri, de solicitare, dar susține că nu reține să i se fi spus de focarul TBC din scară și neagă că ar fi refuzat un ajutor financiar. Acesta susține că nu i s-a făcut însă o solicitare în scris. Edilul promite însă ajutor, după o anchetă socială în acest caz. ,,Intervenim, asta vă spun sigur”, a declarat Gigel Jianu, primarul de Motru.

DSP, chemată să intervină!
Oamenii disperați au apelat și la viceprimar, Cosmin Morega fiind prezent, luni dimineață, la imobilul cu pricina. A văzut cu ochii săi cum arată locația, vicele constatând că problema trebuie rezolvată urgent, cu sprijinul primăriei și Direcției Publice Motru. Garsoniera a intrat deja în reabilitare cu ajutorul unei persoane de la ajutor social.
,,Am rămas surprins când am auzit, de la cele două proprietare, că autoritățile ar fi tratat cu superficialitate urgența rezolvării unei probleme de sănătate publică. Aici ar fi trebuit să intervină și Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea exact problema, deoarece zeci de persoane se află în pericolul de a contacta boala contagioasă și de-a o transmite în colectivitate, în școli, grădinițe, la locurile de muncă și chiar la magazin. Mai mult, având în vedere că starea de sănătate a proprietarei s-a îmbunătățit și femeia va fi externată, nu este posibil ca aceasta să revină în locuința infestată putându-i recidiva boala și putând-o transmite vecinilor. Să nu uităm că fratele său a decedat în casă cu zece ani în urmă tot de TBC’’, a spus viceprimarul.
Acesta subliniază că vecinii au strâns pe scară 800 de lei pentru a se apuca de igienizarea scării, dar banii sunt insuficienți și pentru garsoniera bolnavei. ,,Voi căuta cadrul legal pentru a rezolva această problemă a acestor cetățeni din comunitatea noastră”, a completat vicele Morega.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here