Focar de infecţie la Vladimir! – Sute de oi moarte pe care primarul dorea să le îngroape

192

oi moarte vladimirCâteva sute de oi au fost găsite moarte într-o râpă în localitatea Vladimir. De două zile leşurile zăceau fără ca cineva să facă ceva pentru a igieniza zona. Localnicii au cerut ajutorul primarului, pentru că în comună exista un adevărat focar de infecţie. Ca să acopere mizeria, primarul a trimis în zonă un buldozer pentru a trage pământ peste cadavre. Oamenii s-au revoltat şi au cerut ajutorul jurnaliştilor.

Oamenii din comuna Vladimir au descoperit că la câteva zeci de metri de casele lor, într-o râpă, zac leşurile a sute de oi. Mirosul insuportabil de cadavru se simţea de la distanţă mare. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să-l sesizeze pe primarul Aurel Băcanu Vladimirescu. Acesta, însă, a avut o metodă “ingenioasă”, a trimis un buldozer în zonă pentru a acoperi cadavrele cu pământ. Localnicii s-au revoltat pentru că pânza freatică putea fi infestată, iar apa ajungea în fântânile lor.

Au luat crotaliile să nu se vadă cui aparţin

Animalele ar fi căzut în râpă, înghesuindu-se să se adape. Locul fiind strâmt, oile s-au rostogolit şi au murit sufocate. „Eram cu oile, am venit de sus, pe culme, au găsit ghindă şi au căutat apă. De sus, au simţit apa şi nu ne-am putut ţine la ele. S-au jucat în picioare, celelalte au făcut pod şi au călcat peste ele. Le luăm de aici, le îngropăm. Le-am tăiat urechile pentru că sunt înregistrate la Direcţie”, susţine ciobanul care se afla cu turma în acel moment.

Oamenii spun, însă, că acele crotalii au fost luate în mod intenţionat de către proprietara turmei pentru a nu se depista cui aparţin. La aproape două zile după ce oile au căzut una peste alta în râpă, proprietara turmei s-a gândit să vină la faţa locului să vadă ce s-a întâmplat. Şi asta pentru că primarul, probabil, a anunţat-o că oamenii se revoltă în comună, chemând jurnaliştii la faţa locului.

Proprietara oilor: “Le îngropăm în altă parte!”

În final, proprietara turmei va lua animalele şi le va îngropa pe terenul ei. Iniţial, a declarat că nu ştia că animalele muriseră, însă localnicii au descoperit că multe din animale erau jupuite: „da, am venit atunci şi am luat carnea de la 50 de oi, care credeam noi că mai pot fi folosite. Pentru consumul nostru am luat acea carne, nu pentru vânzare. Oile au fost în trecere, apa e puţină că a fost secetă, şi s-au călcat în picioare. Acum ce să facem, le luăm cu un camion, le îngropăm, facem o groapă mare de 5 metri şi le băgăm acolo. Nu aici, le ducem pe terenul nostru, în altă parte”, a declarat Ileana Văduva, proprietara turmei.

Urmează să vedem dacă şi cei la Direcţia Sanitar Veterinară sunt de acord cu această măsură. În mod normal, cadavrele trebuie incinerate, iar cenuşa aruncată în locuri special amenajate.

Gabriela Mladin

Carnea, la tocan

Ileana Văduva, proprietara turmei respective, a avut, până zilele trecute, aproape 1900 de mioare. De miercurea trecută are cu 300 mai puţine, paguba fiind estimată la peste un miliard de lei vechi, cam un sfert din valoarea maşinii de teren cu care femeia a venit sâmbătă după-amiază la Vladimir pentru a vedea ce s-a întâmplat. Unul dintre ciobanii acesteia, Ion Rădulea, a explicat şi el ce anume s-a întâmplat. „Am venit cu ele dinspre Melineşti, pe sus pe coama dealului, prin pădure, şi acolo au mâncat la ghindă până nu au mai putut. Li s-a făcut sete şi am zis să le aducem în vale la apă, dar ele, fiind multe, nu am mai putut să le stăpânim. Au trecut şi peste noi şi nu au nimerit drumul cel bun, ci au ajuns aici în prăpastie. Cele care au căzut primele au fost folosite apoi ca punte de celelalte, pe care am reuşit să le salvăm, asta s-a întâmplat”, a fost explicaţia bărbatului.

Proprietarii turmei spun că au reuşit să sacrifice vreo 50 de animale înainte de a fi prea târziu, carnea lor fiind făcută tocan la Novaci. Alte peste două sute de oi şi berbeci au devenit leşuri urât mirositoare, în ciuda frigului de afară. Sătenii s-au revoltat când au descoperit de unde vine duhoarea care le înţepa nasul, ei cerându-le ciobanilor să îşi care animalele de acolo cât mai repede.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here