Focar de gripă aviară într-o exploatație comercială

476

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021. Anunțul a fost făcut ieri de către conducerea ANSVSA.

La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor. A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţiei. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor înreaga suprafață a fermei precum  utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate.

La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here