FNME și sindicatele lui Crețan, nemulțumite de nerespectarea CCM la CE Oltenia

316

Două dintre sindicatele implicate în negocierea Contractului Colectiv de Muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia aflat în vigoare se declară nemulțumite de faptul că administrația nu respectă toate clauzele din acel document și, ca urmare, salariații pe care îi reprezintă, au pierdut în ianuarie și februarie bani ce li se cuveneau. Lipsa negocierilor despre care s-a vorbit în ultimele zile nu ar fi una justificată decât prin faptul că administrația CEO îi lasă pe mineri și luna aceasta fără o parte din drepturile prevăzute în CCM, Federația Națională Mine Energie anunțând că trece la acțiuni de protest în stradă.

Acțiunile de protest nu reprezintă greve sau mitinguri de amploare, ci pichetări zilnice în centrul municipiului Târgu Jiu, în fața sediului Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, decizia fiind luată de liderii sindicali întruniți la sfârșitul săptămânii trecute la Rovinari. Conducerile sindicatelor din CEO afiliate la FNME, precum și salariați din Motru, Jilț și Turceni care vor să se constituite în noi sindicate, circa 200 de persoane, în total, au stabilit ca de negocierile și acțiunile de protest să se ocupe liderii Dumitru Pârvulescu, Constantin Mitrescu și Marin Golea. Aceștia ar urma să facă demersuri la Primăria Târgu Jiu pentru autorizarea acțiunilor de pichetare din centrul orașului, acțiuni ce ar urma să aibă loc zilnic, între orele 16.30 – 18.00.
Lista cu revendicări este destul de lungă, cele mai importante constând în respectarea de către administrație a prevederilor din CCM referitoare la primele de vacanță și economiile făcute la fondul de salarii pe 2013, dar și negocierea actului adițional privitor la armonizarea veniturilor salariale și consultarea administrației cu partenerii sociali în privința reorganizării activității în CE Oltenia. FNME mai cere ca reprezentanții săi să fie invitați la ședințele Directoratului CEO, atunci când se discută probleme ce îi afectează pe salariați, dar și ca administrația să înceteze orice presiune și imixtiune în activitatea sindicatelor, liderii dorind să afle și care sunt intențiile administrației în privința concedierilor pentru anul în curs.

Creţan apelează la înţelepciunea lui Ciurel
Și sindicatul Lignitul Oltenia – Rovinari, condus de Constantin Crețan, s-a reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru a discuta despre nerespectarea de către administrație a Contractului Colectiv de Muncă, document care este obligatoriu pentru părțile semnatare, respectiv sindicate și administrația din CEO. Printr-un comunicat de presă, sindicatul lui Crețan face un apel la „înțelepciunea domnului Director General Executiv al Societății Complexul Energetic Oltenia – Laurențiu Dan Ciurel”, căruia îi sunt adresate mai multe rugăminți. Prima dintre ele o reprezintă convocarea comisiei de negociere a CCM, în vederea negocierii drepturilor salariale pe anul 2014, Crețan precizând aici că nu este necesară o nouă mandatare a federațiilor reprezentative, întrucât contractul colectiv de muncă este în derulare și are o comisie legal constituită și acceptată de ambele părți.
Crețan găsește firească negocierea drepturilor salariale și a pachetelor de performanță în regim de urgență întrucât pe lunile ianuarie și februarie angajații au pierdut deja aceste drepturi, un nou act adițional putând fi aplicat doar după înregistrarea lui la ITM. Crețan spune că liderii de sindicat sunt vinovați pentru drepturile pierdute de către cei pe care îi reprezintă, motiv pentru care Sindicatul Lignitul le cere membrilor tuturor sindicatelor să își tragă proprii lideri la răspundere pentru pierderea drepturilor ce li se cuveneau.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here