FMI va îmbunătăţi prognoza economică pentru zona euro

452

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va îmbunătăţi prognoza pentru zona euro cu 0,5 puncte procentuale în 2009 şi 2010, astfel încât să indice o contracţie de 4,3% anul acesta şi, probabil, o creştere de 0,2% anul următor, a declarat, şeful diviziei pentru Europa al FMI, Marek Belka.

Instituţia este, însă, îngrijorată cu privire la durabilitatea recuperării economice în zona euro, a adăugat oficialul.

„Pare o recuperare graduală. Problema este cât de sustenabilă va fi?”, a spus oficialul, într-un interviu acordat Reuters.
În iulie, FMI a estimat că economia zonei euro se va contracta cu 4,8% în 2009 şi cu 0,3% în 2010.
Noile estimări ale FMI privind economia mondială vor fi publicate la 1 octombrie.
„Având în vedere datele recente, vom proceda la o revizuire în creştere a prognozei pentru zona euro, faţă de estimările foarte negative din iulie. Ne putem aştepta la o îmbunătăţire cu 0,5 puncte procentuale pentru anul acesta şi la ceva asemănător pentru anul următor. Este o abordare foarte precaută”, a afirmat el.
Recuperarea lentă a fost susţinută de programele financiare în valoare de miliarde de dolari lansate de guverne, iar o revenire a economiei va fi mai convingătoare odată cu reluarea consumului şi a investiţiilor private, consideră Belka.
Creşterea din următoarele două trimestre va fi probabil foarte redusă, însă avansul economic se va accelera în a doua jumătate a anului următor, a adăugat acesta.
Şeful diviziei pentru Europa a FMI a susţinut poziţia preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat că nu este momentul oportun ca instituţia financiară a zonei euro să renunţe la măsurile de sprijinire a sectorului financiar.
Totodată, recuperarea economică din Europa emergentă, afectată grav de criză, este aşteptată să fie mai robustă decât cea a Vestului, principala cauză fiind, probabil, potenţialul mai ridicat de creştere al regiunii, a spus oficialul FMI.
„Norocul şi ghinionul Europei emergente depind de revenirea din Europa de Vest. Astfel, dacă renunţarea (BCE la măsurile speciale – n.r.) nu are loc într-un moment potrivit, o parte a consecinţelor vor fi resimţite de Europa de Est”, a afirmat el.
Coordonarea la nivel mondial a funcţionat până în prezent, a adăugat Belka, subliniind importanţa unei reuniuni a liderilor G20, săptămâna următoare, în SUA, şi rolul FMI în asigurarea că băncile străine din Europa de Est vor continua să-şi susţină financiar subsidiarele din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here