FMI: Produceţi sau intraţi în incapacitate de plată

447
mihai-tanasescuÎn condiţiile unei producţii naţionale scăzute şi cu un consum bazat pe credit, FMI atrage atenţia că ţara noastră ar putea intra în incapacitate de plată.

Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI a declarat în cadrul forumului de la Davos că mai multe state europene, printre care şi România, riscă să intre în incapacitate de plată, în anii următori. Şi asta în pofida sprijinului primit de la Fondul. Fostul economist-şef al FMI a nominalizat Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia printre ţările care prezintă riscuri, însă a menţionat că şi Irlanda sau Portugalia au, de asemenea, probleme. La rândul său, Mihai Tănăsescu, reprezentul României la FMI, a atenţionat că ţara noastră nu mai poate continua să consume prin îndatorare externă, ci trebuie să încerce să adapteze produsele şi serviciile locale la cerinţele oamenilor.”Atâta timp cât consumatorii caută servicii şi produse de calitate şi nu le vor găsi pe piaţa românească acestea vor fi aduse de afară. Dacă nu învăţăm că trebuie să adaptăm produsele şi serviciile la ce vor oamenii, atunci criza a trecut degeaba peste noi”, a spus Tănăsescu, citat de Mediafax.

El a dat ca exemplu produsele agricole, subliniind că aproximativ 70% din ce mâncăm vine din străinătate.”Din acest motiv, transformarea agriculturii astfel încât să aducă bani la PIB ar trebui să fie dezideratul principal pentru anii viitori”, a mai spus Tănăsescu. Pe de altă parte, Tănăsescu se arată optimist în ceea ce priveşte creşterea economică. Acesta estimează că economia are un potenţial de creştere anuală de 5-6%. „Previzionez pentru acest an o creştere economică de 1,3-1,5%, o accelerare în 2011, urmând ca în 2012 să ajungem la potenţialul pe care îl are România de 5-6%”, consideră Tănăsescu. În prezent datoria publică a ţării este de 29% din PIB, iar nivelul maxim pe care România şi-l poate permite este de 35%, susţine reprezentantul FMI.
„Mulţi pot spune că e bine, că putem împrumuta în continuare, că suntem la jumătate faţă de alte pieţe. Îngrijorarea este legată de ritmul de creştere, datoria s-a dublat în doi ani jumătate. Dacă o ţinem tot aşa, vom ajunge – ce Grecia, ce Portugalia?- la scoruri foarte mari, fără să vedem rezultate”, a spus Tănăsescu la un seminar pe teme economice.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here