FMI nu ne dă a treia tranşă dacă nu avem Guvern

108

fmiFondul Monetar Internaţional(FMI) ar vrea să dea României a treia tranşă de bani din împrumut, însă aşteaptă discuţiile cu noul Guvern de la Bucureşti. Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale şi-au amânat vizita în România până când va fi instalat un nou Guvern, deşi precizează că acordul dintre ţara noastră şi FMI rămâne valabil.

România are foarte mare nevoie de banii din a treia tranşă a împrumutului FMI, în caz contrar ar putea ajunge în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile. Aceasta este declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu. Drept răspuns, Fondul spune că nu crede că acordul cu România va pica, însă pentru a purta discuţii şi a evalua situaţia din România trebuie să poarte discuţii cu un Guvern, care în acest moment nu mai există la Bucureşti.
De aceea, reprezentanţii FMI aşteaptă ca ţara noastră să aibă un Guvern care să nu fie interimar, care să-şi poată asuma răspunderi şi să poată răspunde în legătură cu angajamentele pe care şi le ia.
Ce zice FMI
“FMI urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din România şi nu anticipează o întrerupere a acordului stand-by cu acest stat sau o schimbare a politicii ca urmare a acestor evoluţii. Programele FMI sprijină politicile economice sănătoase ale statelor partenere şi nu un anumit guvern sau partid. Prin urmare, o misiune a FMI, care să iniţieze discuţiile cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, este aşteptată să viziteze România imediat după ce s-a format noul cabinet”, a explicat, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
O delegaţie a FMI ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti săptămâna viitoare pentru a elabora un raport trimestrial privind respectarea acordului de către ţara noastră. Concluziile acestui raport trebuiau aprobate de şefii Fondului de la Washington, condiţie esenţială pentru acordarea celei de-a treia tranşe din împrumut pentru România.
La această cea de-a treia întâlnire, oficialii români trebuie să prezinte seturile de măsuri pe care le va lua în legătură cu reducerea cheltuielilor bugetare (prin concediul fără plată pentru bugetari şi restructurarea agenţiilor guvernamentale) dar şi prin modificarea legii pensiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here