FMI cere tăierea stimulentelor, la bugetari

54
Principala solicitare a FMI pentru a elibera următoarele tranşe ale acordului cu România, în valoare de 12,95 miliarde de dolari, este reducerea deficitului bugetar, care ar trebui să se realizeze în principal prin strângerea curelei la cheltuielile de personal.

În condiţiile în care nu se ştie dacă legea salarizării unice – prin care erau eliminate o serie de sporuri – va trece de Curtea Constituţională, Fondul Monetar Internaţional cere de la autorităţi alternative prin care statul să plătească bani mai puţini salariaţilor din sectorul bugetar. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, în contextul discuţiilor pe tema cheltuielilor salariale, pe buzele lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI din România, a apărut un cuvând care a dat fiori reci bugetarilor: stimulentele.

Acestea reprezintă o cotă parte din amenzile date de diferinte instituţii şi din taxele încasate cu întârziere, care, în loc să ajungă la buget, ajung în diferite conturi ale salariaţilor. De altfel, nici în declaraţiile oficiale Jeffrey Franks nu s-a sfiit să spună că sporurile pe care le cer bugetarii sunt total deplasate, în contextul crizei economice actuale.
De ce tremură bugetarii când aud de stimulente
Mulţi dintre angajaţii de la Fisc sau din Ministerul de Finanţe au venituri anuale de peste 40.000 de lei (3.330 lei/lună), mult peste salariile de bază pentru poziţia în care au fost încadraţi. Există şi angajaţi cu venituri peste 100.000 de lei. De exemplu, un şef de serviciu are salariu de bază (brut) de 2.125 de lei. Chiar dacă includem sporuri de peste 50%, venitul nu ar trebui să sară de 2.500 de lei lunar – net. Însă se ajunge la sume de aproape 4.000 de lei pe lună.
Pe lângă sporurile clasice – de vechime (până la 25%), de conducere (până la 25%), angajaţii de la stat pot beneficia de stimulente – distribuite din taxele şi amenzile încasate – care pot ajunge şi la trei salarii de bază într-o singură lună.
Cu voie de la Boc
În ciuda faptului că s-a declarat un inamic al diferitelor sporuri care umflă salariile personalului din sectorul bugetar, nici actualul guvern Boc nu este străin de umflarea salariilor cu ajutorul stimulentelor. În februarie 2009, guvernul a adoptat HG 112 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu.
La articolul 18, aliniatul 3, apare fondul de stimulente: „Cota de 25% aferentă fondului de stimulare se virează de unităţile Trezoreriei Statului în contul cărora amenzile respective au fost încasate pe baza situaţiilor financiare lunare întocmite şi prezentate de comisariatele regionale şi judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea acestora”.
Potrivit legislaţiei în vigoare, fondurile pentru stimulente nici nu apar în buget. Sumele plătite în pentru amenzi şi taxe sunt virate de trezorerie într-un cont special, de unde sunt apoi distribuite diferitelor unităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here