Florian Gârz, de vorbă cu studenţii Universităţii „Constantin Brâncuşi”

344

Florian GarzUniversitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prin Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate (FAPSPC) a organizat conferinţa cu tema „Evoluţia la scară globală a lumii contemporane în epoca post Război Rece”. Aceasta a fost susţinută de către profesor colonel în rezervă diplomat militar Florian Gârz. Evenimentul a avut loc vineri 18 noiembrie, la sediul FAPSPC.

Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate (FAPSPC), din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, a organizat conferinţa cu tema „Evoluţia la scară globală a lumii contemporane în epoca post Război Rece”. Amfiteatrul facultăţii a fost arhiplin cu IMG_3258studenţi interesaţi de subiect. „La nivelul Facultăţii de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate (FAPSPC) se desfăşoară o conferinţă, care este susţinută de colonel în rezervă diplomat militar Florian Gârz. Domnia sa va prezenta câteva aspecte legate de „Evoluţia la scară globală a lumii contemporane post Război Rece”. Este o acţiune înscrisă în calendarul manifestărilor-cultural ştiinţifice la nivelul facultăţii noastre programate de la începutul anului universitar pentru ziua de astăzi”, declara, vineri, Moise Bojincă, decanul FAPSPC Târgu-Jiu.

Florian Gârz, pentru prima dată la UCB

Decanul Moise Bojincă a spus că profesorul colonel în rezervă diplomat militar Florian Gârz a fost pentru prima dată prezent la această instituţie de învăţământ superior. „Este pentru prima dată aici şi pare-se că este pentru a doua oară în Gorj. Domnia sa a sosit ieri (joi, 17 noiembrie) după-amiază aici. A fost interesat de Brâncuşi şi l-am condus la Casa Memorială Constantin Brâncuşi; a vizitat în acelaşi timp şi Mănăstirea Tismana şi de bună-seamă a făcut o vizită pe înserate municipiului Târgu-Jiu şi s-a declarat extraordinar de mulţumit de zonă, de frumuseţea ei şi mai ales de afectivitatea oamenilor cu care a discutat, pe care i-a întâlnit. Este impresionat de gorjeni”, a explicat Bojincă.

Florian Gârz, un vizionar…

Despre Florian Gârz a vorbit foarte bine şi frumos decanul Moise Bojincă. Descrierea făcută de acesta suna astfel: „născut la 1 aprilie 1935, la Borozel în judeţul Bihor, într-o familie de ţărani şi este absolvent cu titlul de şef de promoţie la toate formaţiile şcolare pe care le-a urmat, respectiv: Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Militară de Ofiţeri „Nicolae Bălcescu”, Academia de Înalte Studii Militare, Cursul post-academic superior de strategie. A lucrat timp de peste trei decenii în Serviciul de Cercetare Strategică a Armatei. Între anii 1961 şi 1975 a îndeplinit misiuni specifice pe linie militară la Londra, Beijing şi Ancara, iar în perioada 1991-1997 a deţinut funcţia de consilier în Departamentul pentru Apărare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică şi aceea de şef al secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din cadrul Preşedinţiei României. A participat, în calitate de expert, la seminarii şi colocvii internaţionale în probleme de securitate europeană şi mondială cu lucrări personale, la Viena, Geneva şi Londra. Este autor a numeroase studii de specialitate, între care „Surprinderea în Războiul Modern” şi „Bătălia Aeroterestră 2000”, acestea fiind lucrări publicate în anii 1980 şi afirmaţiile domniei sale aveau să fie confirmate în mod deosebit de Războiul din Golful Persic din anii 1990-1991; deci este un vizionar care a anticipat cu cel puţin zece ani înainte ce avea să se întâmple. Cărţile sale: „Iugoslavia în flăcări” – scrisă în 1993, „NATO – globalizare sau dispariţie” – 1995, „Expansiunea spre Est a NATO” – 1997 sunt modele de geopolitică aplicată, constituind material bibliografic în toate centrele universitare militare şi civile din România şi nu numai. Cărţile sale au trecut demult continentul Europei; sunt citate în toate marile universităţi din lume. Este un împătimit al scrisului, publicând peste 33 de titluri”.

Întrebări de la studenţi pentru diplomatul Gârz

Înainte de a se prezenta în faţa studenţilor, Florian Gârz a solicitat întrebări de la aceştia. Cei care au avut ceva de întrebat au primit răspunsurile scrise pe câte o carte, pe care autorul le-a dăruit-o. o singură întrebare l-a pus în dificultate pe Gârz: cine va fi următorul Hitler? „Din întrebările pe care le-am primit, una m-a izbit foarte tare pentru că nu am fost în stare să răspund la ea. Şi nu sunt la ora actuală în măsură să răspund. Ea suna aşa: cine va fi următorul Hitler? … mie nu mi-e ruşine să recunosc că nu ştiu. Lumea contemporană este într-una dintre cele mai mari crize din ultimii 75 de ani; o criză a avut loc în perioada 29 – 33, care s-a împins până prin 35-38 şi care a zguduit lumea. Criza respectivă a aruncat pe scena politică pe Adolf Hitler, pe Musolini, pe Franco, adică nişte dictatori sângeroşi…”, a spus Florian Gârz. Studenta care „l-a pus în dificultate” pe Florian Gârz este Maria Alexandra Vrăjitoru. Ea a precizat: „tinerii, cel puţin cei de vârsta mea, au anumite întrebări legate de trecut, pentru că nu am trăit în acea perioadă. Tocmai de aceea s-a născut şi întrebarea mea. Răspunsul domnului profesor a fost destul de scurt. Probabil că dacă eram mai bine documentată nu mai puneam întrebarea, sau o puneam sub o altă formă”.

Urmează alte conferinţe…

Conferinţa susţinută de profesorul colonel în rezervă diplomat militar Florian Gârz a fost foarte apreciată de studenţii UCB. Aceştia au fost pur şi simplu captivaţi de istorisirile diplomatului. Pentru viitorul apropiat, reprezentanţii universităţii au pregătit alte astfel de conferinţe. „Avem un calendar foarte bine stabilit al conferinţelor noastre pe întreg anul universitar. Ele sunt programate şi se respectă întocmai aşa cum sunt stabilite în calendarul manifestărilor. Alături de acestea, sigur, desfăşurăm şi activităţile care sunt prevăzute în planul de cercetare ştiinţifică al facultăţii, care face parte integrantă din planul la nivel de universitate”, a confirmat Moise Bojincă, decanul Facultăţii de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate (FAPSPC), din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here