Floare rară păzită într-o pădure din Gorj. Amenzi uriașe pentru cei care o rup

1451

Laleaua pestriță, floarea protejată prin lege întrucât este amenințată cu dispariția, a înflorit anul acesta mult mai devreme și a colorat pădurea de la Botorogi, de lângă Târgu Jiu. Pădurari și voluntari patrulează în zonă pentru a păzi florile declarate monument al naturii. Cine le rupe riscă amenzi de mii de lei.

„Vă rugăm să nu rupeți florile! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată.
Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână”, au anunțat reprezentații Romsilva.
Aceștia atrag atenția că amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.
Laleaua pestriță poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri. Mai este cunoscută sub denumirea „floarea de șah”, pentru că are petale colorate în alb, roz sau purpuriu cu pete albe ce amintesc de o tablă de șah.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here