Fiul fostului viceprimar de Arcani vrea să își facă poligon privat la 250 de metri de primele case din Stroiești, sub denumirea ,,spațiu recreativ pentru populația rurală”! IPJ nu i-a dat aviz

7685

Cosmin Alexandru Vijulan, de 26 de ani, fiul consilierului local liberal de Arcani, viceprimar al comunei până în aprilie anul trecut, când a renunțat la funcție pentru a se dedica afacerilor, a obținut fonduri pe GAL Cheile Sohodolului, pentru a construi în apropiere de satul Stroiești un spațiu recreativ pentru săteni, mai exact un poligon de tir sportiv. Fiul afaceristului cu carnet la PNL, Cosmin Vijulan, a primit chiar certificat de urbanism pentru PUZ-ul necesar investiției, până când a fost obligat să obțină aviz și de la Inspectoratul Județean de Poliție Gorj. Între timp a primit verde de la Protecția Mediului, Distrigaz Sud și de la ISU, nicio instituție neluând în calcul că poligonul era la 250 de metri de prima casă din sat, iar poliția spune că nu ar fi fost de tir sportiv, ci aici s-ar fi folosit muniție reală. Spre deosebire de instituțiile menționate, Poliția a spus ,,pas” afacerii lui Vijulan Jr, kinetoterapeut la o clinică medicală privată din Capitală, suspect până la începutul anului trecut într-un dosar de trafic de droguri, instrumentat de DIICOT-Structura Centrală.

Investiția alesului local, macată ca ,,tir sportiv” ar fi urmat să se realizeze pe un teren închiriat de la un localnic, care a obținut, coincidență, titlu de proprietate chiar anul trecut de la autoritățile locale, care nu sunt străine de învârtelile alesului local. Acum primarul Coiculescu spune că tânărul Vijulan ar fi renunțat la investiție, deși a obținut 30.000 de euro pe GAL pentru aceasta, pe motiv că există un proiect de lege, care, deși nu este aprobat în formă finală, ar fi destul de restrictiv cu acest gen de afacere, legat de folosirea muniției. ,,Tânărul investitor este fiul lui Cosmin Vijulan, fostul viceprimar, în prezent consilier PNL.
Acesta a accesat fonduri pe GAL Cheile Sohodolului, obținând 30.000 de euro pentru acest spațiu recreativ pentru cetățeni. Trebuia să se practice acolo tir sportiv, s-ar fi făcut un zid de 3 metri înățime, foarte gros, iar localnicii nu ar fi fost afectați, în București funcționând astfel de poligoane la 30 de metri de case. Tânărul, kinetoterapeut, a renunțat însă la afacere că s-a schimbat legislația. Își va construi în altă parte, unde va găsi teren. Primăria i-a dat aviz de principiu pentru PUZ, nu pentru construcție. Nu știu de implicarea sa în vreun dosar penal. Nu știu numărul lui de telefon, nu vă pot ajuta să vorbiți cu el ori cu tatăl. O să le transmit că vreți un punct de vedere de la aceștia”, a spus, pentru Gorjeanul, primarul de Arcani, Coiculescu.

Teren închiriat
Afacerea juniorului ar fi urmat să fie derulată de SC CTA Hunt SRL, administrată potrivit IPJ Gorj de Vijulan Cosmin Alexandru. Ea ar fi urmat să se contureze pe un teren cu o suprafață de 1,4 hectare de teren în extravilanul satului Stroiești, comuna Arcani. Acest teren aparține, de anul trecut, în baza unui titlu de proprietate eliberat de primarul PNL, Coiculescu Aristică Daniel, unui localnic din comuna Arcani, asta deși mai mulți cetățeni au deschis litigii în instanță pentru a revendica bucăți din proprietatea lui Matei Vlădoiu. Terenul lui Vlădoiu a fost închiriat de firma consilierului, pentru poligon, iar investitorul a adus pe proprietate blocuri de beton necesare în vederea edificării construcției.
Primăria Arcani i-a aprobat firmei lui Vijulan, în iulie, PUZ pentru terenul pe care voia să realizeze poligonul privat, și urma să i se dea, la cerere, și autorizația de construcție. Asta dacă nu aflau localnicii…

Semnături împotriva poligonului
La finalul lunii august, localnicii din Stroiești află ce urmează să se construiască la mică distanță de sat, de către fostul viceprimar. O localnică s-a adresat IPJ Gorj cu o cerere scrisă întrebând, dacă poligonul ce urmează a fi construit este unul de tir sportiv ori cu muniție reală. I s-a transmis verbal că este unul cu muniție reală, IPJ Gorj transmițându-i un răspuns pe 6 septembrie prin care o anunța pe aceasta că instituția nu i-a oferit aviz de principiu firmei lui Vijulan, motiv pentru care investiția nu se poate realiza.
În atare condiții, afaceristul mai are mici șanse de a ocoli avizul IPJ Gorj, mai ales că, deja, în Stroiești s-au adunat zeci de semnături de la localnicii, care sunt împotriva poligonului, mai ales după incidentul de la Măceșu, și au și terenuri în zona închiriată de alesul local.

Primarul a chemat poliția când localnicii i-au cerut explicații
Deși primarul a fost binevoitor în explicații, ieri, pentru Gorjeanul, legate de poligon, acesta nu a spus nimic de revolta sa la adresa a doi localnici, care i-au cerut explicații primarului într-o ședință de CL Arcani la finalul lunii august.
Potrivit martorilor, edilul PNL a fost foarte deranjat că i se pun întrebări în legătură cu poligonul, de cei doi, și a chemat chiar poliția să scoată cetățenii din sala de ședință.
În ședință era și liberalul Vijulan, tatăl investitorului, coleg de partid cu primarul, care nu a avut nicio reacție, dar nici nu a oferit explicații legat de investiția sa aprobată tacit de primăria din localitate și în special de Coiculescu.De altfel, consilierul este cel care a făcut demersurile pentru ca fiul său Cosmin Alexandru Vijulan să-și realizeze firma SC CTA Hunt SRL în 2018, an în care numele administratorului apărea într-un dosar de trafic de droguri. Abia în ianuarie, Tribunalul București îl scoate pe Cosmin Alexandru Vijulan de sub urmărire penală în dosarul instrumentat de DIICOT-Structura Centrală, dosar în care acesta avea calitatea de suspect.Primarul a menționat că nu știa nimic de această posibilă implicare a tânărului investitor, în timp ce acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu aceste aspecte.

În Stroiești media de vârstă este 70 de ani
Satul Stroiești, comuna Arcani, are cam 70 de familii, media de vârstă fiind de 70 de ani.
Tânărul Vijulan s-a gândit, cu siguranță, să le creeze un spațiu recreativ acestor septuagenari, cu acordul primarului localității, care a văzut cu ochi buni această ,,infuzie de capital” în cea mai mică comună din România.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.