Fiscul, ultima staţie pentru declararea contribuţiilor sociale

179

finante3Cozile pentru declararea contribuţiilor de asigurări sociale şi şomaj s-au mutat din această săptămână la sediul judeţean al Fiscului. Astfel, gorjenii contribuabili care intră sub incidenţa OUG 58/2010, nu mai trebuie să calce pragul altor instituţii, diminuându-se birocraţia, ci doar al uneia singure.

De luni, 25 octombrie, gorjenii plătitori de contribuţii la bugetul de stat trebuie să-şi declare contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj calculate şi reţinute de către plătitorii de venit potrivit art. III alin. (11) din O.U.G. nr. 58/2010, cu modificările şi completările ulterioare, numai la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj.

Anterior, declaraţiile erau depuse la Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Declararea contribuţiilor individuale de asigurări se realizează prin completarea şi depunerea Formularului 102 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurările sociale şi fondurilor speciale”, cod 14.13.01.40.

“Plata contribuţiilor individuale de asigurări se va efectua de către plătitorii de venit potrivit art. 114 alin. (1) şi (2¹) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj. Astfel, data plăţii este data înscrisă în documentul de plată eliberat de organul fiscal în cazul plăţilor în numerar, data poştei în cazul plăţilor prin mandat poştal şi data la care băncile debitează contul în cazul plăţilor prin decontare bancară.

Cont unic la Trezorerie

Distribuirea sumelor din contul unic se face distinct pe fiecare buget sau fond, proporţional cu obligaţiile datorate. Contul în care se vor plăti contribuţiile este 55.02 “Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor la Trezoreria din cadrul organului fiscal competent în administrarea plătitorului de venit, respectiv DGFP Gorj.

Pentru veniturile realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe sunt datorate contribuţii individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

La fel şi pentru activităţile profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Astfel, angajatorilor din judeţul Gorj le revine obligaţia de a declara, calcula, reţine şi plăti contribuţiile de asigurări sociale şi şomaj. De asemenea, actul normativ prevede iniţial că aceste contribuţii se virau în conturi distincte stabilite cu această destinaţie, de acum, aferent fiind doar un singur cont.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here