Fiscul gorjean a încasat peste 2 miliarde din taxa pe stâlp

352

Majoritatea firmelor mici şi mijlocii din judeţul Gorj s-au conformat legislaţiei şi şi-au achitat taxa pe construcţii speciale. Aceasta, cunoscută şi ca “taxa pe stâlp”, a fost introdusă la începutul anului curent.

Pentru acest an, statul a stabilit ca firmele mici şi mijlocii să aibă două termene de plată, în rate egale, a taxei pe construcţiile speciale. Primul termen a fost 25 mai, iar următorul este 25 septembrie. Potrivit Luminiţei Penciu, purtător de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj, de la începutul acestui an şi până la data de 28 octombrie, la nivelul instituţiei s-a încasat suma de 216.642 de lei, reprezentând impozit pe construcţii.
Sunt obligate la plata impozitului pe construcţii persoanele juridice de pe teritoriul ţării noastre care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia persoanelor juridice fără scop patrimonial, persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, respectiv persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. În ceea ce priveşte calcularea impozitului pe construcţii aceasta se face prin aplicarea cotei unice de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul lunii septembrie că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5%, la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colectate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat. Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la începutul anului curent. Introducerea taxei a fost propusă încă din 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate. În prezent, se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here