Firme străine, interesate de preluarea termocentralelor din CEH și CEO. Ce spun parlamentarii Weber și Rujan!

1473

Reacții vehemente ale parlamentarilor PSD, Mihai Weber și Cristinel Rujan, după declarațiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, cu privire la interesul unor companii străine pentru termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și Complexului Energetic Oltenia (CEO). ,,Cred că deciziile pe care le ia acest Guvern, mai ales ministrul Energiei, sunt total greșite”, a reacționat liderul PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, la afirmațiile ministrului Energiei din care rezultă că statul nu mai vrea să retehnologizeze centralele CEO, ci vrea să le vândă unor străini. ,,Guvernanții sunt blocați în interese transnaționale, care vizează și vânzarea CEO”, este și concluzia senatorului Cristinel Rujan.

La nivelul Ministerului Energiei au ajuns solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia, la punerea unei noi capacități de funcțiune, spune ministrul.
,,Ne-au notificat şi pe noi, şi pe lichidatorul judiciar. Sunt două companii mari, potente, care doresc să investească în termocentrala de la Mintia. Este o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud”, a afirmat, miercuri, Virgil Popescu într-un interviu pentru presa centrală. De fapt, sunt cinci firme, două românești și trei sunt străine, interesate să cumpere termocentrala Mintia, din cadrul CEH, în momentul în care aceasta va fi scoasă la licitaţie, după cum susține administratorul special al CEH, Cristian Roşu, într-o declarație pentru AGERPRESS. Mai mult, ministrul Energiei a făcut referire și la termocentralele din Oltenia. ,,La fel, la Complexul Energetic Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui. Deci este un interes destul de mare vizavi de aceste locaţii strategice”, a precizat Virgil Popescu. Parlamentarii social-demo-crați din Gorj au precizat că din aceste declarații rezultă că statul nu mai vrea să retehnologizeze centralele CEH și CEO, ci vrea să le vândă unor companii străine. ,,Înseamnă că decizia pe care a luat-o acest ministru al Energiei nu este una corectă. Înseamnă cu nu avem lideri puternici care să ne susțină interesele și nu este apreciată importanța unei unități economice așa cum este CE Oltenia pe care îl consider unul dintre cei mai importanți piloni ai Sistemului Energetic Național și este unitatea care asigură ceea ce își dorește fiecare stat european: independența energetică. Cred că deciziile pe care actualii guvernanți, mai ales ministrul Energiei, le-au luat în ceea ce privește CEO, sunt total greșite” a concluzionat, într-o conferință de presă, deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj. Senatorul Cristinel Rujan bănuiește că guvernanții sunt ori incompetenți, ori blocați în interese transnaționale, care vizează și vânzarea CEO. ,,Plecând de la acel principiu obiectiv, asumat la nivelul Uniunii Europene, acela de a asigura tranziția către o energie verde, se poate face prin două modalități: fie prin investiții majore în decarbonare, fie prin închiderea acestor coloși industriali. Știm foarte bine că nu a existat în strategia actualului Guvern, această ipoteză a fost exclusă din start și atunci, pentru a atinge acest deziderat european, este mult mai ușor să închidă acești importanți agenți economici și strategici pentru România. Ca atare, putem să bănuim fie că sunt incompetenți, pentru că nu au fost capabili să elaboreze o strategie investițională pentru acești agenți economici, fie sunt ținuți circumscriși în anumite interese transnaționale pentru a vinde și această mare capacitate strategică a României de producere a energiei electrice”, a conchis senatorul Rujan.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. I-as crede pe cuvânt pe cei doi parlamentari PSD daca ne-ar explica si noua de ce Gorjul e printre cele mai sărace județe din România în situația în care PSD-ul este partidul care se afla la cârma județului de 30 de ani? Mai mult decat atat, Gorjul a dat la un moment dat si primul-ministru, Ponta fiind parlamentar de Gorj… De ce domnilor Weber si Rujan, în afară de averile dvs, nu creste si nivelul de trai al gorjenilor? Lăsați ipocrizia și demagogia ieftina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here