Firme fără evidenţe contabile, cercetate penal

244

FINANTE 6Garda Financiară Gorj a întreprins o serie de acţiuni de control la un număr de 78 de agenţi economici din care, 43 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare de 62.500 de lei.

 

 

Acestora li s-au alăturat întocmirea a trei acte de sesizare penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală, valoarea prejudiciului bugetului de stat fiind de 146.496 de lei.

În urma controalelor, o societate din Târgu-Jiu a fost depistată că a înregistrat în evidenţele contabile câteva facturi fiscale provenite de la o firmă fantomă. Scopul înregistrării a fost acela de a se diminua obligaţiile fiscale către bugetul de stat, valoarea totală a facturilor care nu atestă operaţiuni fiscale fiind de 404.000 lei. Prin această firmă în cauză a prejudiciat bugetul de stat cu suma de circa 118.000 lei. Dosarul a fost transmis organelor de cercetare penală şi celor fiscale pentru continuarea cercetărilor.

Stoc de mărfuri cu nereguli

De asemenea, în urma inventarierii efectuate la un magazin aparţinător unei firme din Bumbeşti-Jiu s-a constatat că stocul faptic de mărfuri existente la vânzare este mult mai mic decât cel scriptic înregistrat în evidenţele contabile, ceea ce înseamnă că firma în cauză a efectuat vânzări de mărfuri fără a înregistra veniturile obţinute în contabilitate. În urma verificărilor, au rezultat vânzări efectuate şi neînregistrate de peste 74.000 de lei. Inspectorii Direcţiei de Finanţe, alături de organele de cercetare penală vor stabili ce măsuri se vor lua asupra proprietarului firmei.

Sume nedeclarate la Crasna

Ca urmare a unei verificări efectuate în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, Serviciul de Investigare a Fraudelor, la un punct de lucru din comuna Crasna aparţinând unei firme din Târgu-Cărbuneşti, au fost identificate înscrisuri extracontabile în care erau urmărite intrările şi ieşirile de mărfuri precum şi vânzările efectuate prin respectivul punct de lucru. Comparându-se aceste înscrisuri, s-a constatat că în perioada noiembrie 2010 – martie 2011 nu au fost contabilizate şi declarate organelor fiscale venituri obţinute în valoare de 36.224 de lei. Aferent acestor venituri nedeclarate firma s-a sustras de la plata către bugetul de stat a sumei de 11.248 de lei, fapt pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală şi cele fiscale.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here