Firme de construcții, amendate de ITM Gorj

1034

Inspectorii de muncă au verificat 13 firme de construcții din Gorj, în ultimele trei luni. Acțiunea a fost demarată în cadrul unei campanii naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor.
În urma controalelor au fost aplicate 12 amenzi contravenționale în cuantum de 52.000 de lei și trei avertismente și au fost dispuse 21 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.
Reprezentanții ITM Gorj au constatat că echipamentele de muncă sunt utilizate fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide, suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară, fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime. Lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci).
În plus, angajatorii nu au asigurat condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securității şi sănătății în muncă, în special sub formă de informații şi instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (la angajare/la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru/ la executarea unor lucrări speciale). De asemenea, în perioada 1-11 octombrie, inspectorii de muncă au controlat 45 de angajatori cu privire la respectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind dispuse 9 măsuri de intrare în legalitate.
„Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj atrage atenția atât angajatorilor, cât și angajaților cu privire la importanța respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a precizat George Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here