Firma unui milionar bucureştean va ridica gunoiul din Gorj

5900

Un nou operator de salubritate va activa în Gorj, mai ales că, de la 1 iunie, toate primăriile din judeţ, inclusiv cele din mediul rural, vor fi obligate să colecteze selectiv deşeurile menajere. Este vorba de Supercom Bucureşti, firma milionarului Ilie Ionel Ciuclea, fost senator PSD şi patron al unei echipe despre fotbal din Colentina. Tarifele de colectare a deşeurilor vor fi unice pentru tot judeţul Gorj.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare (ADIS) Gorj, organism din care fac parte aproape toate primăriile din judeţ, a încheiat miercuri, 15 mai, un contract cu operatorul de salubritate Supercom SA Bucureşti.
Cum ţara noastră are mari probleme în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului pe care-l producem, de la 1 iunie, toate localităţile vor trebui să treacă la colectarea selectivă a deşeurilor. Inclusiv oamenii de la sate vor fi obligaţi să recicleze. „De la 1 iunie, primăriile vor trebui să facă colectare selectivă. Noi, la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, am avut o licitaţie şi am semnat astăzi (n.r. miercuri) un contract cu un operator de salubrizare din România, iar acesta, pentru comunele care vor solicita ajutorul său, va face inclusiv colectare selectivă din poartă în poartă. Deci, problema este cam rezolvată, important este ca primarii să fie receptivi. Nu toate primăriile au un serviciu de colectare a gunoiului şi de aceea am găsit această soluţie la nivelul ADIS”, ne-a declarat Luis Popa, directorul Serviciului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi Activităţilor de Salubrizare Gorj.

Cine va ridica gunoiul
Supercom SA este o firmă din Bucureşti, controlată de Ilie Ionel Ciuclea, fost senator PSD. Firma a devenit mai cunoscută după ce a câştigat contractele de salubrizare, deszăpezire şi ridicare a maşinilor parcate ilegal pentru Sectorul 2 al Bucureştiului. Ciuclea, patronul clubului de fotbal Daco Getica Bucureşti, figurează în Top 300 cei mai bogaţi români, întocmit de revista Capital, cu o avere estimată la 25 de milioane de euro.

„Soluţie de avarie”
Contractul cu Supercom Bucureşti a fost semnat pe un an, cu posibilitate de prelungire, până la înfiinţarea unui operator regional de salubrizare, pe modelul Aparegio, care va deservi tot judeţul Gorj. „Ar fi cam 7-8 primării care nu au contracte. Supercom va putea activa şi la nivel de oraşe, mai puţin la Târgu-Jiu, unde operează Polaris şi are contract până în 2033. Dar acolo unde primăriile de oraş au firma lor de salubrizare şi poate nu mai merge sau vor să renunţe, pot să se adreseze acestui operator. Se lucrează şi la acel operator regional, doar că birocraţia este foarte mare şi atunci, pentru a veni în sprijinul primarilor, am găsit o soluţie de avarie, pe termen scurt”, a mai explicat Luis Popa.

Tarife unice
Tarifele la gunoi vor fi unice, pentru toate comunele care vor încheia contracte cu firma bucureşteană. „Vor fi tarife pentru toată lumea, unice, ca să nu mai apară discuţii. Nu vor fi diferenţe între comune, de ce la Ioneşti e un preţ şi la Drăguţeşti, de exemplu, e alt preţ. Noi, la nivel de ADIS, am încheiat contractul cu această societate, iar, pe baza acestui contract-cadru, firma se duce şi discută cu fiecare primărie în parte şi încheie un subcontract”, mai spune directorul Popa.
Persoanele fizice vor achita 12 lei/gospodărie/lună sau 7 lei lună/persoană, fără TVA, în vreme ce instituţiile publice şi agenţii economici vor trebui să achite 100 de lei/lună, fără TVA, pentru metrul cub de deşeuri colectate. „Populaţia are două variante de preţ din care să aleagă. În aceşti bani se face colectare săptămânală pentru deşeuri menajere, colectare selectivă din poartă în poartă din două în două săptămâni şi se vor împărţi gratuit saci galbeni personalizaţi. Mai mult, firma cu care am semnat s-a obligat să aducă maşini Euro 6, maşini noi-nouţe, nu vechituri”, ne-a mai precizat Luis Popa.

Primar: Nu mă interesează
Nu toţi primarii au de gând să delege serviciul de salubrizare către acest nou operator. „Noi avem contract cu firma Salubris Cărbuneşti. Momentan nu mă interesează. O să discut şi eu cu colegii primari care vor semna cu această firmă şi o să vedem care este situaţia. La noi, tariful pe gospodărie este de 14 lei. Cât stres am avut cu salubrizarea până să o predau… Am scos de trei ori la licitaţie şi nu a venit nimeni. În 2017 am semnat contractul”, ne-a declarat primarul din Leleşti, Vasile Laurenţiu Turcilă.
Şi în oraşul Tismana s-a stabilit un program de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile provenite de la populaţie şi agenţii economici.
Cei care nu-l respectă şi aruncă gunoiul la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 200 şi 2.000 de lei. „Ne obligă legea de la 1 iunie să avem măcar două fracţii: uscată şi umedă. Fracţia uscată, constituită din PET-uri, plastice, hârtie, va trebui colectată selectiv şi noi o vom face în saci speciali, colectăm o dată pe lună de la poarta fiecărei gospodării numai aceste deşeuri uscate pe care nu le vom mai amesteca de la sfârşitul lunii mai cu fracţia umedă, cu deşeurile obişnuite. Pentru deşeurile organice, biodegradabile, o platformă de gunoi pe care o amenajăm pe terenul public, în asociere cu Asociaţia Vânăta, a crescătorilor de animale”, a precizat primarul Marian Slivilescu.
IRINA IRINOIU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here