Firma lui Bălțoi își cere garanția de execuție după finalizarea Căminului Cultural Bumbești-Pițic! Banii s-au evaporat

3026

O situație ieșită din comun se înregistrează, de o lună de zile, la Primăria Bumbești-Pițic. Mai exact, urmare a unei greșeli sinonime însă cu neglijența în serviciu, firma afaceristului Bălțoi de la Slatina, Primacons Group SRL, a fost prejudiciată cu o sumă de 420.000 de lei. Banii reprezintă garanția firmei pentru lucrarea de reabilitare a căminului cultural din localitate, suma care, din eroare, s-ar fi strecurat în contul aferent lucrărilor la școala gimnazială din comună. Garanția firmei s-a cheltuit astfel, chiar cu acordul consilierilor locali, anunțați recent, în scris, de către Curtea se Conturi Gorj, de greșeala comisă. Cert este că Bălțoi bate din picior și își cere înapoi banii lăsați garanție pentru o lucrare a cărei recepție întârzie tocmai din acest motiv.

Zilele Comunei Bumbești-Pițic s-au organizat în această lună în curtea Căminului Cultural reabilitat de către Primacons, în condițiile în care investiția nu era recepționată.
Mai mult, festivitatea, spun chiar consilierii locali, a avut loc în timp ce patronul societății respective transmitea adrese către primărie somând instituția publică să îi achite garanția de bună execuție pentru investiția cu care primarul comunei s-a lăudat la această manifestare.
Bălțoi a rămas însă cu solicitarea deoarece primăria nu are banii necesari sa îi restituie garanția, asta deoarece banii în cauză s-au cheltuit pe școala gimnazială.

Bălțoi și-a făcut școala!
Practic, deși contabilitatea primăriei nu avea voie să se apropie de garanția Primacons, din eroare sau prostie, noul contabil al instituției a băgat banii respectivi în contul pentru reabilitarea scolii gimnaziale a comunei. La final de an 2021, consilierii locali au fost rugati să aprobe folosirea acestor bani pentru școală, motivându-se de către primar că banii dacă nu sunt cheltuiți vor fi pierdut. Consilierii, de bună credință, au votat cheltuirea și a celor 420.000 de lei pe care ii pretinde, pe bună dreptate, Bălțoi.
Grav este că aleșii locali au fost anunțați de eroare abia recent de către Curtea de Conturi Gorj în timp ce primarul localității Irina Cojocaru a cerut ajutor atât Prefecturii cât și Consiliului Județean Gorj. Din păcate cele două instituții au dat din umeri, anunțând primărița că eroare nu poate fi remediată de acestea ci doar de primărie. Instituția locală ia în calcul un împrumut bancar pentru restituirea banilor pentru Primacons deși în speță vorbim de neglijenta în serviciu, de persoane responsabile și chiar de un dosar penal. Este de urmărit dacă acest cămin va fi recepționat și cum se vor restitui și de unde banii pentru afaceristul în cauză. Mai mult, trebuie specificat că organele statului au fost sesizate de greșeala cu iz penal de la Bumbești-Pițic.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here