Motto: „Curățenia și ordinea nu sunt probleme de instinct; ele țin de educație și, ca majoritatea lucrurilor bune, trebuie să-ți cultivi gustul pentru ele.” – Benjamin Disraeli
Până mai ieri-alaltăieri aveam impresia că deficitul balanței de plăți se datorează, în cea mai mare măsură, împrumuturilor fără noimă și la dobânzile cele mai mari din Uniunea Europeană făcute de „genialul” ex-ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Orban, unul de tristă amintire și, mai apoi, de ex-prim-ministrul analfabet funcțional într-ale treburilor financiar-bancare numit Florin Cîțu!
Ne-am crucit, nu alta, aflând că pentru deszăpezirea și salubrizarea Curții Palatului Cotroceni se cheltuiesc o groază de bani și din ei se înfruptă inclusiv o companie germană!
Vorba unui internaut, de pe site-ul Veseli și deștepți, care zicea: „Cine ar fi crezut că drumul de la România Educată la România Eșuată trebuie parcurs Pas cu Pas!”
Abia joi am descoperit că o companie germană are contract de deszăpezire și de salubrizare a Curții Palatului Cotroceni. Iar costurile pentru cele două operațiuni se ridică la deloc modesta sumă de 86.400 de euro, în 2022, fără TVA! Și totul s-a comis printr-o achiziție fără licitație. Practic, s-a negociat această sumă imensă pentru prestațiile de deszăpezire și de salubrizare, cu aceeași firmă cu care Administrația Prezidențială a lucrat și în ultimii ani.
REBU SA ȘI NEMȚII, FĂRĂ LICITAȚIE! Este vorba de compania REBU, nimeni alta decât cea care a fost selectată, anul trecut, pentru o perioadă, să lucreze cu Primăria Sectorului 1, în timpul stării de alertă, solicitată de edilul Clotilde Armand și aprobată de Prefectura Capitalei, ca parte a războiului primăriței de la USR cu salubriștii de la Romprest, cu care, de fapt, avea contract. Dar nu vroiau mușchii ei să-și achite datoriile Primăriei față de Romprest!
Revenind la curtea sau ograda Palatului Cotroceni, ambele contracte – cel pentru deszăpezire și cel de salubrizare – sunt în valoare totală de 423.289,65 de lei cu TVA, adică 86.400 de euro plus TVA, au fost atribuite celebrei companii REBU SA, care este, practic, abonată la fondurile Administrației Prezidențiale.
Ultimul astfel de contract a fost încheiat în vara anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC RER Ecologic Service REBU SA este deținută de doi acționari mari: Consiliul General al Municipiului București(CGMB) și de către SC RER București SRL, cu câte 50% din acțiuni.
CINE E ALFRED REMMERT? La rândul său, SC RER București SRL este controlată, cu o cotă de 94,99% din părțile sociale de către societatea germană RRR Remert Recycling România GMBH. Restul capitalului social este împărțit între SC RER Servicii de Administrare SRL, cu 0,02% din participații, și de offshorul cipriot Kevil Entreprises Limited, cu 5 procente.
Societatea germană este administrată de patronul grupuluio, cetățeanul german Alfred Remmert. Acționariatul RER Servicii de Administrare SRL este deținut de compania germană RRR Remmert Recycling GMBH, cu 99%, și de Alfred Remmert, cu 1 la sută. Acesta este prieten cu fostul deputat PDL, ulterior PNL, Cezar Preda.
COMPANIA GERMANĂ, FAVORIZATĂ LA COTROCENI! Administrația Prezidențială a încheiat, în vara anului trecut, noi contracte vizând amenajarea spațiilor verzi, furnizarea de material dendrologic, întreținerea arborilor și spălarea albiilor din incinta Palatului Cotroceni. Pentru aceste servicii, care vor fi prestate de aceeași companie și în 2022, autoritatea contractantă pune la bătaie aproape 100.000 de euro, din fonduri bugetare.
ION PREDOȘANU
P.S. PENTRU COTROCENI, ARE BALTA PEȘTE! Acum sper că nu se mai mire nimeni de ce în Bugetul de stat pe anul 2022 fondurile alocate Administrației Prezidențiale au crescut din greu, așa cum vor crește și la o viitoare rectificare bugetară! Pentru Cotroceni și pentru compania germană are balta pește, după cum se vede! (Ion Predoșanu)