Firma de pază a CE Oltenia, călcată de mascați! – Percheziție a DIICOT la sediul MIKE SECURITY, într-un amplu dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

1125

MIKE SECURITY GROUP SRL, firma ai cărei angajați fac pază contra cost la Complexul Energetic Oltenia(CEO), asta din luna decembrie a anului trecut, când societatea a câștigat la licitație o parte din contractul companiei din Gorj, a fost călcată, ieri, de mascați, ca în urma percheziției de la sediul societății unul dintre administratori, considerat “creierul afacerii”, să ajungă să fie ridicat de anchetatori pentru audieri. De altfel, procurorii au intrat în sediul firmei de pază, ieri dimineață, puțin după ora 08.00, asta deoarece asupra societății comerciale planau o serie de suspiciuni privind încălcarea legii. Anchetatorii i-au luat imediat la întrebări pe angajații firmei, cerând detalii despre administratorii acesteia, apoi și-au prezentat mandatul de percheziție. Timp de câteva ore nimeni nu a mai avut voie să intre ori să iasă din sediul MIKE SECURITY GROUP. Nu se cunoaște dacă percheziții s-au realizat și în județul Gorj, unde firma de pază are un punct de lucru.

MIKE SECURITY GROUP, firma de pază înființată în 2003 în Reșița, a făcut primele valuri în Gorj anul trecut, când societatea s-a înscris la licitația privind câștigarea efectuării pazei la CE Oltenia, pentru care era pus la bătaie un contract de 2 milioane euro. Totul se întâmpla în vara anului trecut după ce firma, considerată ca provenind din sfera de influenţă a baronului liberal Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi a prefectului Nicolae Miu Ciobanu, prin liberalul gorjean Marcel Iacobescu(fost PDL), numit din octombrie 2011 reprezentantul pe Oltenia al acestei societăți, a făcut demersuri la nivelul Direcției de Protecție și Pază a CEO pentru a pune mâna pe contractul în cauză. La momentul respectiv o delegație a acestei direcții s-a deplasat la Reșița pentru a vedea de ce bunuri dispune firma, vizita fiind una controversată mai ales că la adresa fostului director al acestei direcții, Ion Răuț, au început să se facă atunci diverse acuzații cum că acesta ar fi partizanat cu societatea reșițeană.
Din delegația CEO a făcut parte atunci Răuț, fiul lui Radu Angheloiu(ex-președinte ALDE Gorj) și Victor Ungureanu, subalternul direct al fostului director al Direcției de Pază a CEO.

Licitație cu cântec!
În august însă, fosta conducere a CEO anulează licitația de 2 milioane euro, după ce la strigarea din iunie se prezentaseră 16 firme, dar în final doar două mai rămăseseră în cursă, Mike Security şi asociaţia de firme SMB, Signovince şi Gardienii SRL.
Ofertele s-au deschis atunci, după care a urmat verificarea parcului auto și s-au mai făcut şi clarificări ale celor două firme ofertate. Soluţia comisiei de evaluare a șocat însă participanții la licitație mai ales că, în august, se decide anularea procedurilor, firmele fiind anunţate prin adrese că motivul este imposibilitatea comparării timpilor de reacţie anunţaţi de cele două societăţi.
Mike Security Group nu acceptă prea ușor decizia CEO și face însă contestație, timp în care CEO continuă să facă pază cu Signovince, firma cu care avusese anterior contract, cel din urmă fiind astfel prelungit. “Ne-am luat deja un avocat care să redacteze contestaţia. Înainte însă am vorbit cu directorii de la Reşiţa care au stabilit primii că trebuie să contestăm, luând decizia să depunem deja garanţia în acest sens, chiar dacă aceasta se va ridica la aproximativ 20 mii euro. De altfel s-a făcut şi adresa prin care s-a solicitat la CEO valoarea garanţiei şi unde se plăteşte, cerând clarificări dacă se va face printr-o asigurare ori printr-o scrisoare de garanţie”, declara pe 23 august, pentru Gorjeanul, Marcel Iacobescu. Reprezentantul firmei de pază din Reșița s-a mai arătat atunci nemulţumit și pentru felul în care, spunea acesta, reprezentanţii CEO au pus punct brusc acestei proceduri, mai ales că, susţine acesta, câţiva dintre membrii comisiei au verificat la sânge dotările societăţii, acesta referindu-se la cei trei salariați CEO. “În condiţiile în care s-au parcurs nişte etape, pui la dispoziţie şi o bază materială superioară, vestea bine nu le-a căzut şefilor firmei. Se aşteptau şi ei la o licitaţie corectă, mai ales că s-a ajuns să se verifice la sânge mike_1parcul auto, timpii de reacţie, tot… Se cereau chiar 19 maşini, iar noi le-am pus la dispoziţie 23”, a completat atunci Iacobescu, neștiind când se va relua licitația.
“Am văzut că se încearcă alinierea politică legat de licitaţie, sau să o îmbrace cu una ori cu alta, dar nu e deloc aşa. Eu unul ştiu că nu am avut nicio discuţie cu oameni din Direcţia de Pază şi mai mult, cunoscând pe unii din membrii comisiei de evaluare, chiar mă aşteptam ca unele dintre personaje să fie mai verticale. Mai mult, având în vedere suma licitată eu mă aşteptam să fie o licitaţie corectă”, mai completa în august Iacobescu, făcând referire la acuzele care i-au fost aduse atunci lui Ion Răuț.
De altfel, cele spuse de Iacobescu s-au concretizat, iar pe 6 octombrie 2015, prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, CEO a fost obligată să continue licitația pentru pază, la contestația firmei reșițene. Atunci se află însă că Ion Răuț, în prezent fost director al Direcției de Pază din CEO, dar și un șef de serviciu din subordinea lui, mai exact Victor Ungureanu, au refuzat să semneze pentru anularea licitației. În scurt timp însă, prin decizia fostului manager al CEO, Laurențiu Ciurel, direcția de pază a fost transformată în serviciu, Răuț nu a mai fost director, iar celălalt salariat a fost băgat în comisia de disciplină, pe motiv că ar fi semnat condica pe trei zile în avans. În final, Ungureanu ajunge să dea vina pentru tot pe Răuț, spunând în fața fostei conduceri a CEO că nu ar fi semnat pentru anularea licitației pentru că l-ar fi deterimat șeful său direct să facă asta. Ungureanu a rămas astfel în continuare salariat al Serviciului de Pază în timp ce Răuț, care se arătase destul de vehement împotriva Signovince, este băgat în preaviz.

Ciobotărică împacă și capra și varza
Licitația este reluată însă abia la finalul lunii decembrie 2015, când Ciurel este destituit din funcție, iar în locul său este promovat Laurențiu Ciobotărică, actualul manager interimar. Noua comisie de licitaţie a rezolvat rapid lucrurile încât contractul a fost împărţit în 11 loturi, astfel că fiecare firmă înscrisă a câştigat câte o porție din contractul cu o valoare totală de aproape 15 milioane de lei, și timp de desfășurare de un an de zile.
Bătălia care rămăsese să se dea între firmele Signovince şi Mike Security, a mai adus în luptă câțiva competitori, în final în cursă rămânând 5-6 firme. Noul caiet de sarcini a prevăzut însă 11 loturi astfel că fiecare firmă care a depus ofertă a şi câştigat ceva. De data aceasta, la licitație nu a mai participat Signovince, firmă aflată în insolvenţă, ci SMB Pază şi Protecţie, care și-a și adjudecat cele mai multe loturi, adică paza la mai multe cariere şi termocentrale. Firma de pază reșițeană, despre care presa locală din Gorj a relatat că este controversată făcând legătura cu prefectul de Caraș și cu Frunzăverde, nu a fost lăsată chiar fără caimac.

Ex-firma prefectului de Caraș, luată la puricat de mascați
Din 29 decembrie și până în prezent lucrurile cu paza, cel puțin la CEO, au părut că intră în normal, asta deoarece Ciurel a fost destituit, el fiind acuzat că ține cu Signovince ca și Răuț care a fost acuzat că era de partea MIKE SECURITY, cel puțin până ieri când la prima oră a dimineții mass-media națională vuia cum că prefectul de Caraș, Miu Ciobanu, care deținuse, timp de doi ani, firma de pază MIKE SECURITY, este ridicat din biroul său de mascați, fiind acuzat că ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în evaziune fiscală și spălare de bani.
Cu acestă ocazie se fac percheziţii și la firma de pază și securitate, la care administrator a fost prefectul Ciobanu, între anii 2010-2012, adică la MIKE SECURITY.

Operațiuni ilicite, la greu!
Imediat, procurorii i-au luat la întrebări pe angajații firmei de pază, cerând detalii despre administratorii societății(sau directorii cum îi numea în august Marcel Iacobescu), ei prezentând și mandatele de percheziție. Nimeni nu a mai avut voie să intre și nici să iasă din sediul amplasat lângă Spitalul Județean de Urgență din Reșița, din cartierul Govândari. În paralel cu percheziția de la sediul firmei de pază, se mai fac alte peste 70, în 11 județe ale țării.
Se știe însă că MIKE SECURITY a avut, de-a lungul timpului, contracte de pază în 23 de județe din țară.
Prejudiciul estimat în dosar se ridică la 25 de milioane de lei, anunțau ieri anchetatorii, procurorii DIICOT urmând să audieze, la Reșița, 32 de persoane, în frunte cu Viorel Pistol, unul dintre administratorii firmei de pază. De altfel, respectivul a fost considerat, susținea ieri presa reșițeană, drept creierul “afacerii” frauduloase. Anchetatorii au mai ridicat de la societatea de pază documente fiscale şi contabile, precum şi acte care ar atesta operaţiuni comerciale ilicite, săvârşite în colaborare cu mai multe firme din ţară.

Grup infracțional, în jurul MIKE SECURITY
“Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin  împreună cu ofiţeri de  poliție judiciară  din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 de percheziţii domiciliare  pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului”, informa, ieri, DIICOT.
Grupul infracțional a acţionat, mai spuneau procurorii, pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit. Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de către liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membri ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de  administratori/asociaţi ai  unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip “fantomă”. De asemenea, din acest palier au  făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării etc.). “Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care, acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora, sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a”, se mai arată în comunicat.

Licitația pentru pază a CEO, obiectiv “la vedere” pentru infractori
“Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au  desfăşurat o activitate comercială «la vedere»,  participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar, iar ulterior  radiate. O altă latură a activității infracționale consta în transferarea angajaților societăţilor «curate» către societăţi «fantomă», in baza unor contracte în care acestea din urmă preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă)”, au mai precizat procurorii DIICOT. Acest lucru stabilit de anchetatori pune serioase semne de întrebare și legat de licitația recent câștigată de firma de pază reșițeană la CE Oltenia. Și aici a fost o licitație “la vedere”, în timp ce despre MIKE SECURITY se cunoștea că avea probleme serioase, o parte din mașinile societății având pus, la un moment dat, sechestru. De altfel, în noiembrie 2014, Administraţia Finanţelor Publice Caraş-Severin a instituit sechestru pe toate conturile Mike Security, iar în aceeaşi lună a cerut şi intrarea în insolvenţă a firmei. Procesul se judeca însă, anul trecut, la Tribunalul Caraş-Severin, care a dispus atunci intrarea firmei în procedură simplificată a insolvenţei, firma fiind reprezentată, o perioadă, de un administrator social.

Prefectul, fost patron al firmei de pază, audiat în dosar
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul firmei de securitate, bănuită de operaţiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 – 2012.
În dosar a fost vizat prefectul Nicolae Ciobanu şi un şef serviciu ANAF, Felicia Chivu, în timp ce prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 de lei, au mai subliniat anchetatorii.
Rămâne de văzut dacă caracatița de la Reșița, depistată de DIICOT, și-a întins tentaculele și în Gorj, județ în care a pus ochii pe CE Oltenia, obținând cu mare efort o parte din paza companiei de stat.
Anamaria Stoica

Transelectrica, contract baban cu ex-firma prefectului de Caraș
Transelectrica a atribuit, în octombrie 2014, firmei Mike Security Group un contract în valoare de 7,6 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de pază. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 36 de luni de la data atribuirii, firma care a câştigat licitaţia fiind obligată să asigure “servicii specializate de pază şi intervenţie la obiectivele Sucursalei de Transport Timişoara”. Potrivit anunţului, firma a prestat “servicii de investigaţie şi de siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate”. Conform anunţului de participare, în 2014, ofertantul a prezentat, printre altele, “o declaraţie legalizată prin care se obligă să încheie o poliţă de asigurare de acoperire a daunelor produse din vina prestatorului serviciului de pază, inclusiv de malpraxis, în favoarea autorităţii contractante, în maximum cinci zile calendaristice de la data semnării contractului, de minimum 1.000.000 euro, care se va reînnoi anual, pe toată perioada derulării contractului, şi o va preda responsabilului autorităţii contractante, în original”. Contractul a fost atribuit în data de 14 octombrie 2014, în urma unei licitaţii deschise pentru care au fost depuse trei oferte, însă a fost admisă doar una, cea a MIKE SECURITY.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here