Firmă cunoscută din Motru, amendată de Inspecția în Construcții cu 10.000 de lei! Chioșc fără autorizație

7499

O cunoscută firmă din Motru, care nu a fost verificată ani la rând de organele locale de control a fost prinsă în off-side de Inspecția în Construcții din cadrul Primăriei Motru. Controlul a fost unul extins pe raza localității și nu s-a finalizat. S-a depistat, astfel, că societatea a construit pe o suprafață de 25 mp, proprietate a firmei (teren obținut în anul 2000 pe acesta fiind edificat un chioșc de tablă, de 8 mp) un chioșc de 20 mp, ignorându-se legislația în vigoare privind autorizarea spațiului. Evident că și PUZ -ul a fost călcat în picioare.

Printr-un tertip cunoscut, societatea a solicitat certificat de urbanism pentru construirea chioșcului se 20 mp pe care l-a și realizat dar fără a obține autorizația de construire.
Mai mult, în 2021, a modificat chioșcul respectiv în proporție de 90 la sută, fără autorizație pentru modificarea fațadei, a căilor de acces și a altor elemente care se aflau „autorizate” în anii 2000.
În urma verificării de acum două săptămâni, firma a fost sancționată cu o amendă de 10.000 de lei. S-au dispus măsuri de intrare în legalitate in maxim trei luni de zile.
Verificatorii au stabilit că administratorul firmei își făcuse un obicei de a face lucrurile pe jumătate, mimând o așa-zisă autorizare pe care apoi le abandona, constient că nu poate obține ceea ce dorește, fiind refuzat, de altfel, de angajații primăriei.
După ce se realiza lucrarea, administratorul declara la taxe și impozite, după mai mulți ani, clădirea, considerând că așa intră parțial în legalitate și nu poate fi acuzat de prejudiciu.
De altfel, și alte două locații verificate de Inspecția în Construcții, în speță o terasă din Calea Tismanei, de la intrarea în oraș, s-au constatat că a urmat aceeași procedură, ocupând abuziv și domeniul public pe zeci de metri, pentru care nu a plătit niciodată vreun leu. Cu aceasta ocazie, pentru locația din str.Tismanei, firmei i s-a anulat autorizația de funcționare eliberată de primărie, solicitandu-i-se să intre în legalitate cu terenul și clădirile pentru care nu există cadastru și nici autorizație de construire pentru copertina metalică, dar și pentru alte spatii. În această speță, terasa s-a extins până în drumul județean, ocupând inclusiv canalul de gardă a orașului peste care a turnat o placă din beton, pe o suprafață de 30 ml, pe care o folosea drept terasă vara. În această zonă, nu există canalizare a operatorului, dar cu toate acestea funcționează o terasă deschisă unde se vând, de ani de zile, mici și alte preparate ale acestei firme.

Cadastrare cu drona!
Odată cu cadastrarea începută aerian în Motru, cu ajutorul unei drone performante, cu o precizie de maxim 3 cm, au fost constatate alte nereguli, în special pe strada Justiție, unde o clădire, o construcție, ocupă domeniul public pe o suprafață de peste 35 mp. Realizându-se această construcție a fost îngustată calea de acces spre Judecătorie și Parchetul Motru, cale de acces ce era folosită de mașina ce aducea deținuții la instanță, iar acum accesul se face prin față, deoarece mașina în cauză nu mai are loc. Situația trebuie să revină la normal, lucru care va impune o demolare a spațiului construit abuziv.
Asta, chiar dacă pentru acest lucru s-au realizat modificări la scările de acces, dar și devierea anumitor rețele de apă, curent și ocuparea unei străzi ce aparține de primăria din Motru
Practic, nu există o singură locație a firmei respective care să respecte autorizația de construire, ori să fie solicitate, la timp, documentele pentru modificările făcute pe parcurs. În următoarea perioadă se va realiza și un control fiscal la această firmă, deoarece în ultimii 25 de ani nimeni nu a îndrăznit să pună întrebări administratorului.
Toate acțiunile Primăriei Motru au, potrivit autorităților locale, un singur scop, acela de a depista toate neregulile și intrările în legalitate de către persoanele fizice și juridice.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here