Fir întins spre subvenţia guvernamentală! 33 de solicitări pentru subvenţia la tomate, la DAJ Gorj

453

Până la epuizarea fondurilor puse la bătaie la nivel naţional, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj continuă primirea dosarelor din partea agricultorilor gorjeni care solicită sprijinul financiar pentru cultivatorii de tomate în spaţii protejate. Guvernul oferă 3.000 euro pe an celor care cultivă roşii pe o suprafaţă de minim 1.000 mp.

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj, în judeţul nostru există 40 de posibili legumicultori care ar putea beneficia de schema de minimis destinată cultivatorilor de tomate, lansată recent de Guvernul României. Până ieri dimineaţă, la sediul DAJ Gorj erau depuse 33 de dosare din partea agricultorilor gorjeni care îşi doresc accesarea măsurii destinate cultivării tomatelor în spaţii protejate. “Avem 33 de dosare depuse, dar ne aşteptăm ca numărul total al solicitanţilor să fie de vreo 40. Sesiunea nu se închide, merge până în ciclul doi, noi până atunci facem verificări şi între timp ar mai putea apărea solicitanţi. Mai am persoane care vor să întocmească dosare. Am doi solicitanţi care au 800 de mp şi s-au mai apucat de construit pentru că nu le dă adeverinţă primăria dacă nu au 1.000 mp, am pe cineva care s-a apucat de la zero de construcţie”, a precizat şeful DAJ Gorj, Dan Tănăsescu.

Gorjul, slab cotat la cereri
Judeţul din Oltenia care este fruntaş la primirea acestor dosare este Oltul. “În urma videoconferinţei ce o avem în fiecare zi de vineri cu Ministerul Agriculturii, am aflat că judeţul Olt stă cel mai bine având peste 1.100 de dosare depuse. Mai stau bine cei de la Giurgiu, Dolj, Galaţi, Teleorman. E altă climă şi ei au tradiţie, asta fac, pe când la noi agricultorii nici n-au ştiut de program. Ei au solariile pline cu salată, cu ceapă, cu usturoi, pătrunjel, ridichi şi cu spanac. Până nu eliberează nu pot pune roşii. Dar eu sunt mulţumit că am discutat cu toţi agricultorii şi i-am convins pe unii să intre în program, să ia banii puşi la dispoziţie. Aş fi vrut să avem în fiecare localitate cel puţin câte unul, dar nu poţi să te duci la munte şi să pună roşii, sau la Polovragi, deşi îi dai 3.000 euro nu se poate lăsa de tradiţionalele căpşune şi să treacă pe tomate. Mai sunt unii care au solarii cu flori şi nu vor să renunţe pentru roşii. Ei când fac două tone, ne anunţă, iar noi trimitem actele la Bucureşti şi agricultorii îşi vor primi banii. Important este să pună mâna pe primii bani, iar apoi se vor obişnui cu programul. Este îmbucurător faptul că şi numărul tinerilor din judeţ interesaţi să facă agricultură de calitate este în creştere”, a mai spus Dan Tănăsescu.
Cei 32 de agricultori care deja au solicitat sprijinul financiar lansat de Guvern sunt din localităţile componente municipiului Târgu-Jiu precum Slobozia şi Romaneşti, dar şi din următoarele comune: Aninoasa, Dăneşti, Stoina, Drăguţeşti, Bengeşti-Ciocadia, Băleşti, Căpreni, Motru, Bumbeşti-Piţic, Muşeteşti, Mătăsari, Teleşti, Ioneşti, Turceni, Bâlteni, Crasna, Târgu-Cărbuneşti şi Cruşeţ.

3.000 euro, puşi la bătaie
Pentru a accesa ajutorul de minimis, fermierii trebuie să depună o cerere-tip la DAJ Gorj, aceasta urmând a fi însoţită de copia buletinului de identitate, copie a atestatului de producător, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dovada contului bancar, adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol şi suprafaţa de teren utilizată de solicitant în 2017 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Schema de minimis destinată producătorilor de tomate în spaţii protejate (sere, solarii) prevede acordarea sumei de 3.000 euro pentru producerea de tomate pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here