Finanţele Gorj scot la licitaţie vila şi terenurile unui evazionist urmărit penal

337

Pe rolul Tribunalului Gorj se află încă din anul 2013 un proces penal cu mai mulţi inculpaţi din municipiul Târgu-Jiu într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ două milioane euro. Unul dintre inculpaţi, Ion Lăţa care a şi petrecut 29 de zile după gratii în urma unor descinderi din anul 2013 de la palatul lui Ninel Potârcă din cartierul Meteor din Târgu-Jiu, îşi va pierde acum casa şi două terenuri din Aleea Merilor, cartierul Meteor, deoarece Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, i-a scos acestuia la licitaţie bunurile pentru recuperarea unor datorii.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, prin Serviciul Colectare şi Executare Silită Persoane Fizice, a scos la licitaţie publică bunurile unui inculpat penal într-un proces de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat, proces aflat pe rolul instanţei de judecată a Tribunalului Gorj încă din anul 2013. La vremea aceea, mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată în urma unor descinderi, procurorii DIICOT susţinând că, prin intermediul firmelor pe care aceştia le aveau pentru afaceri cu fier vechi, au folosit facturi false pentru a încasa ilegal rambursări de TVA, suspecţii neachitând impozitele şi taxele către bugetul de stat.
Prejudiciul estimat se ridică la suma de două milioane euro.

Coleg de dosar penal şi de executare cu Toma Potârcă
Printre cei cercetaţi penal, se află şi Ion Lăţa, precum şi Toma Potârcă, fratele lui Ninel Potârcă, fost candidat la alegerile prezidenţiale din anul 2009. La începutul acestui an, pentru că înregistra datorii la bugetul statului, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a scos la vânzare imobilul în suprafaţă de aproape 250 mp, dar şi un teren de aproape 400 mp, acestea aparţinând lui Toma Potârcă. Se pare că acum, la câteva luni distanţă, şi colegul său de dosar penal, Ion Lăţa, îşi va pierde o bună parte din avere pentru acelaşi motiv.

Vilă de 448 mp şi terenuri de 1.400 mp
Potrivit anunţului de vânzare a bunurilor sechestrate de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, prin Serviciul Colectare şi Executare Silită Persoane Fizice, va organiza o licitaţie publică în data de 16 octombrie, la sediul din strada Siret, nr. 6, municipiul Târgu-Jiu, cu începere de la ora 10.00, pentru vânzarea următoarelor bunuri ale debitorului Ion Lăţa: casă de locuit (P+E), în suprafaţă de 448 mp, situată în Târgu-Jiu, strada Aleea Merilor, nr. 19, Gorj, preţ de evaluare/preţ de pornire licitaţie (fără TVA) 459.600 de lei; teren intravilan în suprafaţă de 1.162 mp, situat în Târgu-Jiu, strada Aleea Meilor, nr. 19, Gorj, preţ de evaluare/preţ de pornire licitaţie (fără TVA) 80.900 de lei; teren intravilan în suprafaţă de 208 mp, situat în Târgu-Jiu, strada Aleea Merilor, nr. 19, Gorj, preţ de evaluare/preţ de pornire licitaţie (fără TVA) 21.500 lei.
“Cei interesaţi în cumpărarea bunurilor sunt invitaţi să prezinte, până la termenul de vânzare sau, în cazul vânzării prin licitaţie, dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire al licitaţiei; împuternicirea persoanei care îi reprezintă pe ofertant; pentru persoanele juridice de naţionalitate română, copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de oficiul Registrului Comerţului; pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; dovada emisă de creditorii fiscali că nu au obligaţii fiscale restante, urmând să se prezinte la data stabilită pentru vânzare şi la locul fixat în acest scop, documentaţia pentru înscriere se depune cu o zi înaintea datei de licitaţie”, se arată în anunţul emis în acest sens de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj.

În prezent, Ion Lăţa, se află sub control judiciar, ultima măsură fiind dispusă de Tribunalul Gorj la finele lunii august: „(…) Pune în vedere inculpaţilor Mihai Doru şi Mihai Gabi să achite onorariile stabilite în sarcina lor. În baza art. 362 alin. 2 C. pr. pen. raportat la art. 208 C. pr. pen. , menţine ca legală şi temeinică măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Mihai Istrate Petre zis Paleţu, Mihai Istrate zis Gângână, Priboi Biriţă – zis „Birea”, Ilarie Biriţă, Mihai Ioan – zis „Gobi”, Lăţa Ion – zis „Nistor”, Mihai Istrate – zis „Boji”, Mihai Doru – zis „Corbaci”şi Mihai Maria. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 31.08.2015, la Tribunalul Gorj”. Următorul termen în acest dosar penal în care sunt inculpaţi atât Ion Lăţa, cât şi Toma Potârcă, fratele lui „Obama” de Meteor, a fost stabilit pentru data de 19 octombrie.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here