Finală pentru primăvara europeană

280

Echipa de baschet Energia Târgu Jiu e în fața unui meci capital în EuroChallenge ! Baschetbaliștii gorjeni sunt obligați să câștige în această seară, de la ora 19:00, la Târgu Jiu, cu ungurii de la Egis Kormend pentru a spera, în continuare, la calificarea în faza următoare a competiției. În tur, Kormend s-a impus la limită, scor 76-77.

Energia e singura echipă românească din FIBA EuroChallenge care poate obține calificarea în primăvara europeană. Echipa lui Constantinides e obligată să câștige cu maghiarii de la Kormend pentru a spera la faza Last 16. În caz contrar șansele Energiei scad dramatic.
Debutantă în acest sezon în cupele europene, formația din Târgu Jiu e neînvinsă acasă în EuroChallenge, reușind să câștige atât cu favorita grupei, Tartu Rock, scor 72-56 cât și cu codașa grupei, Akademic Sofia, scor 72-67. „Avem prima șansă, jucăm acasă. Kormend este o echipă periculoasă, pot face meciuri bune sau slabe. Pentru cei de la Kormend acest meci e ca o finală, își joacă ultima șansă. S-au și întărit cu un jucător despre care nu avem prea multe informații.Trebuie să facem apărarea bună, arma noastră principală. Trebuie să-i oprim acolo unde stau ei bine. Știm că dacă vom învinge în acest meci șansele noastre de a ne califica în faza Last 16 sunt mari, dar, de asemenea, cunoaștem faptul că dacă vom pierde atunci șansele vor fi extrem de mici. Vrem foarte multe de la acest joc, de la antrenori până la jucători, credem că merităm să continuăm în runda următoare deoarece până acum am jucat cel mai bun baschet din grupa noastră. Vom da totul pe teren pentru a câștiga confruntarea”, a declarat tehnicianul cipriot al gorjenilor.

Depindem doar de noi
Baschetbaliștii din Târgu Jiu au soarta calificării în propriile mâini. Și în cazul unei nedorite înfrângeri acasă cu maghiarii, băieții lui Constantinides pot merge mai departe, însă depind atunci de jocul rezultatelor. „Depindem mult de ce se va întâmpla și la Sofia. Dacă noi vom câștiga și Tartu va învinge la Sofia ne vom califica 100% în primele 16. Dacă vom câștiga și noi și Lukoil, în ultima etapă va fi meci decisiv în Bulgaria unde putem să și pierdem la o diferență mai mică de 5 puncte. Dacă pierdem cu Kormend trebuie să câștigăm la Lukoil și Kormend trebuie să piardă la Tartu.  Noi trebuie să ne câștigăm meciul de acasă, să depindem doar de noi”, a declarat Constantinides.

Darby, tot absent
Louis Darby nu va reintra în jocul cu Kormend, așa cum spera antrenorul Energiei săptămâna trecută. Americanul nu este refăcut și, cel mai probabil, va reveni pe teren în meciul de sâmbătă cu U Mobitelco Cluj Napoca, din campionat.
Extrema Energiei lipsește de la jumătatea lunii octombrie.

Românul Torok, adversar pentru gorjeni
Energia a cedat în meciul tur din Ungaria, cu Kormend la o diferență minimă, 76-77, un joc cu un arbitraj pro-gazde. Unul dintre oamenii cheie ai maghiarilor a fost româno-maghiarul de 24 de ani Rolland Torok.
„Eu unul mă simt bine, pregătit pentru meci și sunt nerăbdător să pot juca din noua în sala din Târgu Jiu. Într-adevăr meciul acesta va fi unul foarte important și va da răspuns întrebării care echipă are șanse mari să se califice mai departe. O să fie un meci foarte greu, un meci foarte strâns. Nu cred că se știe dinainte care echipă va câștiga. Formația mai concentrată și mai calmă va câștiga confruntarea. Mă bucur foarte mult pentru echipa din Târgu Jiu, în ultimii ani au arătat de ce sunt capabili și că sunt o forță a campionatului din România. Anul trecut au făcut o surpriză foarte mare câștigând Cupa României, iar anul acesta joacă în EuroChallenge, și nu numai că joacă, dar au și câștigat meciuri, chiar dacă sunt o echipă nouă în competiție. Este clar, nivelul baschetbalistic în România a crescut” a declarat Torok pentru siteul totalbaschet.
După patru tururi, Energia ocupă poziția a 2-a în Grupa B din EuroChallenge, la egalitate de puncte cu Kormend, cu 6 puncte acumulate și un bilanț de 2 victorii și 2 înfrângeri.
Confruntarea dintre Energia Târgu Jiu și EGIS Kormend se va disputa în Sala Sproturilor din orașul lui Brâncuși, marți, 9 decembrie, începând cu ora 19:00. Fanii sportului cu mingea la coș care nu vor putea ajunge la meci vor putea viziona disputa pe postul de televiziune DigiSport 3.

“Pentru noi este ca o finală. Avem toate detaliile necesare pentru a câștiga. Avem șanse de a merge mai departe din această grupă chiar după acest joc dacă rezultatele ne ajută. Este meritul nostru să ne calificăm, am jucat cel mai bun baschet din grupă. Avem șanse de a ieși din această grupă și știm asta”, Antonis Constantinides, antrenor Energia
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here