Filocalia Pelerinajul – meditație în mișcare

378

În perioada 4-6 august a.c. va avea loc manifestarea culturală-religioasă „Filocalia”, organizată de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu şi Centrul de practică isihastă „Oratio Mentis” din București. Tema din acest an este „Pelerinajul – meditație în mișcare” şi se va desfăşura pe perioada a trei zile.
Vineri, între orele 16.00 şi 19.00, se vor susţine mai multe conferinţe la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”: „În căutarea harismaticilor pământului românesc: tezaurul de sfinți de la Lainici” (prezintă arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici), „Alături de Maestrul Vasile Andru: de la ucenicie la revelație” (o evocare a scriitorului Vasile Andru de către Silvia Andrucovici și Sorin Lory Buliga), „Brâncuși și spiritualitatea ortodoxă”, „Includerea Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel în ansamblul brâncușian din Târgu-Jiu” (prezintă Sorin Buliga) şi „Rolul Ligii Nationale a Femeilor Gorjene în edificarea și includerea Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel în ansamblul brâncușian, ca act de comemorare a eroilor gorjeni din războiul de reîntregire” (prezintă Adina Andrițoiu).
După susţinerea conferinţelor se vor prezenta ultimele cărți ale lui Vasile Andru şi, în final, încercarea teatrală „Paradisul meu sunteţi voi”, realizată pe baza textelor lui Vasile Andru (cu Emanuel Abăluță, Andrei Tudorache și Silvia Andrucovici). A doua zi dimineaţa (între orele 09.00 şi 13.00), invitaţii vor participa la un pelerinaj la Mănăstirea Lainici și la schitul Locurele, iar după-amiaza (între orele 16.00 şi 18.00) vor parcurge axul ansamblului monumental din Târgu-Jiu, meditând asupra semnificaţiei capodoperei brâncuşiene („Meditație pe Calea Eroilor” are ca ghid pe Sorin Buliga). Duminică, se va desfăşura din nou un pelerinaj, de această dată la Mănăstirea Tismana și la schitul „Schimbarea la față” de pe Vârful Cioclovina (între orele 9.00 şi 16.00), urmat de o prezentare pe teme isihastice, cu titlul generic „Despre schimbarea la față și rugăciunea inimii”, susţinută de doamna Silvia Andrucovici, soţia regretatului maestru Vasile Andru, cel care, în mod „revoluţionar” (în sensul cel mai înalt), a inițiat în practica isihastă un grup de ucenici mireni.
Sorin Buliga

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here